“DRAAITAFEL” BESPREEKWEEK 10-1-2018

Share

Het Aanbod

Welke muziek vind je deze week onder de wekelijkse aankondiging "Draaitafel" bespreekweek", wat zijn de overblijvers na selectie van het aanbod?

Die vraag heeft even moeten wachten op een antwoord. Zoals verwacht heeft het vieren van Kerst en Oud & Nieuw geen ruimte gelaten voor de gewone gang van zaken met betrekking tot CD-SCORE. Met name door het vanaf Kerst tot het nieuwe jaar luisteren en kijken van de Top 2000 op de radio en TV. Dat is een traditie waar niet aan valt te tornen.

Toch heb ik niet helemaal stil gezeten. Een collega had gevraagd om een LP voor hem te rippen. Natuurlijk, als je dat graag wilt, dan zorg ik dat m'n oude platenspeler op de PC aangesloten wordt. Het gevolg was echter dat ik de LP dozen op zolder nog eens bekeken heb op achtergebleven muziek.

Terecht, in de LP collectie van m'n vrouw bleken nog zo'n 40 albums te zitten met (inmiddels) veel nostalgische waarde. Bij het samengaan van onze huishoudens zijn de CD's wel bij elkaar in een rek terecht gekomen, maar de LP's zijn allemaal zomaar op zolder beland.

Een deel was te downloaden, maar zo'n 15 albums waren te zeldzaam. Dat werd dus dagenlang rippen, rippen en rippen. LP uit de hoes, LP poetsen, LP erop, LP omdraaien, LP poetsen, LP eraf, LP in de hoes, etc.. Ondertussen heb ik nog 25 albums uit m'n eigen collectie bij "Hanzel" afgeleverd om hetzelfde proces te ondergaan, wat hij ook nog eens in recordtijd voor elkaar heeft gekregen.

De vakantie is uiteindelijk dus gevuld met de Top 2000 en heel veel nostalgie uit de jaren 60 en 70. Met redelijk vaak even nostalgische tikken in de muziek. We zijn een hele lading geripte albums rijker. Nu valt er niets meer uit eigen bezit op te diepen uit het verleden.

De platenspeler kan nu echt achterin op zolder opgeborgen worden. Dat is afgesloten en nu is het weer tijd om het gewone leven met gestreamde muziek op te pakken. Liefst high res en vooral zonder tikken.

De Opvaller(s)

Maar zijn er dan nog min of meer bekende artiesten geweest die zich afgelopen tijd op de "Draaitafel" onderscheiden hebben en gemanifesteerd als "Hé, dat is echt lekker om naar te luisteren!"?

Jazeker.

Adrian Crowley - Some Blue Morning:

Een stem die zich al lang manifesteert op de "Draaitafel" is die van Adrian Crowley. Nu nog met het album "Some Blue Morning" uit 2014. Wat vooral de aandacht trekt is de mooie diepe klank in z'n stem. Hij gebruikt die om prachtige muzikale "verhalen" te vertellen.

Meestal is de tekst van een album voor mij niet zo van belang om muziek mooi te vinden of niet. De muziek van Adrian Crowley krijgt juist veel meer inhoud door de teksten, terwijl de muzikale omlijsting al zo prachtig klinkt. "Golden Palominos" en vooral "The Wild Boar" zijn daar hele mooie voorbeelden van. 

Het regelmatig toepassen van strijkers en andere klassieke elementen in de arrangementen, maakt dat de vertelsels een soort echtheid en extra realiteit krijgen. Zelfs een beetje surrealistisch worden.

Een bijzonder en mooi album dus! Dit wekt hoge verwachtingen voor het net uitgekomen "Dark Eyed Messenger" (2017). Later meer hierover.

Tidal:

Spotify:

Weergaven: 0

Share