“DRAAITAFEL” BESPREEKWEEK 13-2-2019

Share

Het aanbod

Welke muziek vind je deze week onder de wekelijkse aankondiging "Draaitafel" bespreekweek", wat zijn de overblijvers na selectie van het aanbod?

Het verhaal

Naast het rippen van de CD's zijn er weinig hoogtepunten qua muziek. De grootste zorg is om van alle geripte CD's ook een glimp op te vangen van de nieuwe DSD-klank. De eerste indrukken van die flarden CD's zijn heel goed. Dat houdt me wel gaande met deze marathon klus.

Een beheer probleempje doemt op. Je wil de nieuw geripte CD's graag kunnen onderscheiden van de normale flac's in de weergave van de streamer app. Het liefst maak je een selectie van alle DSD-muziek om dat in de shuffle te zetten.

Dan loop je tegen het feit aan dat je in de naamgeving van de mappen graag mee wil nemen of er sprake is van een SACD, een normale CD, of dat het van flac naar DSD geconverteerde muziek is. Dat geef ik ook mee aan de naam van het album in de tag. Alle gewenste muziek in één keer in een playlist krijgen gaat daarmee dus niet lukken.

Uitwijken naar het genre in de tag is dan de laatste optie. Dat lijkt simpel als je alleen DSD wil aangeven in een genre, maar je wil de bestaande genre aanduiding niet verliezen. Dan kom je in de wereld van de multiple genre tags en een geschikte "delimiter" voor de tag terecht.

Dat is dus niet wereldwijd gestandaardiseerd, daar zijn meerdere opties voor en niet elke DLNA/UPnP-server reageert daar op dezelfde manier op. Na enig zoekwerk blijkt de "\\" het gewenste resultaat te geven in combinatie met de Minim-server, de Lumin player app en de Arcam app. Wat lijken die eerste twee namen toch verdacht veel op elkaar. Wie weet of dat toeval is?

De volgende uitdaging is het wijzigen van de genre tags van +/- 30.000 bestanden. Ook dat lukt uiteindelijk. Op de Lumin app zijn alle DSD-albums als een selectie in één keer op te roepen. Met de Arcam app kan er van alle DSD-nummers tezamen een playlist gemaakt worden.

Waarom de combinatie Lumin app en Arcam app? De Lumin app biedt geweldig veel functionaliteit, maar is beperkt tot maximaal 2000 nummers in een playlist. De Arcam app is beperkter in het gebruik, maar is niet gelimiteerd in de grootte van de playlist. Je moet flexibel zijn als je alles uit je muziek wil halen, af en toe geduld hebben en vooral niet snel opgeven.

Het moment waarop de gedachten van veel mensen naar Spotify en Tidal gaan. Je snapt misschien dat ik dat beperkt vind, al zijn er momenten dat het wel verleidelijk is.

De opvaller(s) 

Maar zijn er dan nog min of meer bekende artiesten geweest die zich afgelopen tijd op de "Draaitafel" onderscheiden hebben en zich gemanifesteerd hebben als "Hé, dat is echt lekker om naar te luisteren!"?

Lisa Gerrard & David Kuckhermann - Hiraeth

Lisa Gerrard & David Kuckhermann - Hiraeth:

Beide artiesten zijn geen onbekenden voor me. Van David Kuckhermann heb ik al eens een album (The Path of the Metal Turtle) gekocht bij een conert van Dead Can Dance. Lisa Gerrard is natuurlijk de ster zangeres op vele albums, maar het meest bekend van Dead Can Dance.

Al tijdens het door David Kuckhermann verzorgde voorprogramma bij dat concert, heb ik me afgevraagd hoe het zou klinken als Lisa Gerrard mee zou gaan zingen. Inmiddels weten we dat dus en het resultaat stelt me absoluut niet teleur.

Het geluid van de hang- and handpans van David Kuckhermann is van zichzelf vrij "kaal" en iel. Combineer je dat met "gewone" trommels, dan wordt het geluid en dus de muziek al veel rijker. Voeg je dan ook nog de hemelse stem van Lisa Gerrard toe, dan is gewoon muziek niet meer aan de orde.

De composities zijn spannend, klinken soms wat oosters, door de bijdragen van een viool en ook een oosterse "klarinet". Er is beslist niet voor de makkelijke deuntjes gekozen. Dat maakt de muziek heel interessant en aantrekkelijk om naar te luisteren. Als er dan ook nog aanslagen op de door Lisa Gerrad vaak bespeelde yangqin klinken, is het klankbeeld helemaal af.

Daarbij is het album ook nog eens prachtig opgenomen en in naar DSD geripte vorm een absoluut audiofiel hoogtepunt. Ideale muziek om bij de weg te dromen of alleen maar te genieten van de voorbij trekkende klanken.

Tidal:

Spotify:

Weergaven: 1

Share