“DRAAITAFEL” BESPREEKWEEK 13-7-2016

Share

Het Aanbod

Welke muziek vind je deze week onder de wekelijkse aankondiging “"Draaitafel" bespreekweek", wat zijn de overblijvers na selectie van het aanbod?

Wat zijn de overblijvers na de voorgaande rommelige periode is deze keer een betere stelling. Ondanks de vakantie perikelen is er gisteren weer een "Op de "Draaitafel"" uitgegaan en vandaag wordt het goede ritme voortgezet, ook al is de tijd kort na de vorige post. Gelukkig is er altijd muziek die meer opvalt dan de rest. 

De Opvaller(s)

Maar welke muziek heeft zich de afgelopen week dan wel onderscheiden en gemanifesteerd als "hé dat is echt lekker om naar te luisteren?"

Scann-Tec - UnytScann-Tec - Unyt:

Mooie muziek uit Rusland deze keer. Scann-Tec is Vladislav Isaev, een componist uit Moskow. Hij is ook ''Audio director'' bij een spelontwikkelaar en maakt muziek voor TV-series. Zeer betrokken bij muziek dus.

De muziek van "Unyt" wordt ambient genoemd, maar voor mij klinkt er een grote "lounge" component in door. Juist het  lounge-achtige is deze keer de sterke troef, in combinatie met omgevingsgeluiden (toch ook ambient) uit het leven en stukjes gesproken Russische tekst. Totaal onbegrijpelijk, maar het klinkt allemaal heel sympathiek.

Normaal gaat het kabbelen van de lounge muziek me irriteren, maar dit blijft boeien. Het album heeft een herkenbare opbouw en structuur, thema's worden niet eindeloos herhaald. Er wordt veel spanning opgebouwd in deze muziek welke tezamen met een weergaloze bas voor een heel lekkere sound zorgt.

Deze bas (vooral in "Unyt") heeft in dit geval voor de doorslag gezorgd. De ritmes die gemaakt worden in combinatie met heel verfijnde pulsjes en andere percussie zijn een constante bron van plezier prikkels. Het geheel klinkt bovenmatig mooi, de klanken zijn zeer goed gekozen en gaan leven. Neem bijvoorbeeld de opeens meeklinkende strijkers en stemgeluiden in "Quantum Evo". Een van de voorbeelden van de genotsprikkels (niet vergeten dat de aanloop er naartoe er bij hoort). 

Ter bevestiging is er op de site te zien dat veel aandacht is voor geluidskwaliteit. Er is een 24 bit versie beschikbaar, maar ook een in 5.1 surround geluid. Dat lijkt me helemaal een beleving.

Samenvattend, zeg nooit nooit, ook lounge muziek kan mooie vormen aannemen en zeer goed klinken.

Weergaven: 4

Share