“DRAAITAFEL” BESPREEKWEEK 14-3-2018

Share

Het Aanbod

Welke muziek vind je deze week onder de wekelijkse aankondiging "Draaitafel" bespreekweek", wat zijn de overblijvers na selectie van het aanbod?

Een zeer fijne "Draaitafel", mede door een groot aanbod van oude meesters, zoals John Lee HookerMuddy WatersPeter GreenTen Years After. Een deel van de "vangst" van het rippen van LP's van m'n schoonzus in januari en daarmee een hele mooie aanvulling op m'n eigen collectie.

Tel daar nog wat huidige meesters bij op, te weten Melody Gardot en Cye Wood And Lisa Gerrard, dan val je als minder bekende artiest niet snel meer op.

Verstorende factor is ook de immer aanhoudende griep en het daardoor wat wezenloos aanschouwen van het wel en wee van de wereldkampioenschappen schaatsen op de "Coolste baan van Nederland". Toch was er af en toe tijd en aandacht voor muziek en niet de minste muziek.

De Opvaller(s) Maar zijn er dan nog min of meer bekende artiesten geweest die zich afgelopen tijd op de "Draaitafel" onderscheiden hebben en zich gemanifesteerd hebben als "Hé, dat is echt lekker om naar te luisteren!"?

Jack Savoretti - Songs from Different Times:

Jack Savoretti is een beetje mysterieus. Zingt hij nou z'n verleden van zich af en klopt het dat hij toch op de een of andere manier geld moet verdienen door muziek te maken? Of kan hij zich zo goed in die situaties inleven en het zo zingen dat je het meteen als voor echt gebeurd aanneemt.

Voornamelijk door wat akoestische instrumenten begeleid zingt hij heel verstaanbaar en duidelijk over wat hij (kennelijk) meegemaakt heeft. Soms voor de toehoorder nog even meegaand in het fijne gevoel van vergetelheid aan de hand van drank of drugs. Soms heel realistisch zijn pijn uitend. Hij lijkt heel beschouwend en soms melancholisch te zijn en door de jaren toch wijzer geworden. Het komt allemaal heel overtuigend over. 

Neem nou "Ring of Fire (Live from Paris)". Het is dat ik het nummer zo goed ken in de ook al cover versie van Eric Burdon and the Animals, anders was ik er van overtuigd geweest dat het van hemzelf was.

Van een treurige jeugd of andere traumatische ervaringen kan ik in de schaarse publicaties verder niet anders ontdekken, dan alleen een strijd om succesvol te worden.

Het album "Songs from Different Times" lijkt niet eens te bestaan. Zelfs zijn eigen site besteed er geen woord aan, terwijl het al een jaar oud is. Het succes wat er wel is, of is geweest lijkt genegeerd te worden door Jack Savoretti.

In "Weightless" zingt hij

"This is the moment where love becomes a mystery

And I'm helpless and also weightless

And I don't believe in gravity

Or anyone that holds me down

How can something so beautiful

Be so sad?".

Ik heb het niet snel met teksten, maar als Jack Savoretti het zingt grijpt het me aan. Een unplugged man met een unplugged album. Vreemd, maar o zo mooi.

Tidal:

Spotify:

Weergaven: 2

Share