“DRAAITAFEL” BESPREEKWEEK 15 (2016)

Share

(“DRAAITAFEL” BESPREEKWEEK 15 (2016))

Het Aanbod

Welke muziek vind je deze week onder de wekelijkse aankondiging “"Draaitafel" bespreekweek", wat zijn de overblijvers na selectie van het aanbod?

Voor het eerst in lange tijd valt er niet veel te kiezen voor de "Bespreekweek". Dankzij een flinke opruimactie, maar ook omdat er toch minder CD's overgebleven zijn die de aandacht opeisten. Ben ik voorjaarsluistermoe? Of is er echt een dip in de releases? Ik merk wel dat er ook een soort vermoeidheid in het spel is. Het was voor de kandidaten deze week dus moeilijker om de onverdeelde luister aandacht te verkrijgen.

De Opvallers

Maar welke muziek heeft zich de afgelopen week dan onderscheiden en gemanifesteerd als "hé dat is echt lekker om naar te luisteren?":

Aurora - All My Demons Greeting Me As A FriendAurora - All My Demons Greeting Me As A Friend (2016, Indie Pop):

De stem van Aurora kwam wel heel lekker in ijle wolken uit de luidsprekers aandrijven afgelopen week. Daarbij ondersteund door drum en bas, een beetje à la Lorde. Toch is het geheel eigen en apart genoeg om op te vallen. Het klinkt gewoon te prettig. Het ijle in haar stem geeft de muziek heel veel karakter. De link met Sandra van Nieuwland of Birdy is daardoor ook te leggen.

Is dit popmuziek, zoals Discogs aangeeft? Ik weet het niet. Mijn gevoel is dat dit niet voor het doorsnee pop-publiek gaat werken. Daarvoor zijn er te weinig clichés of daaraan verwante elementen te horen. Met deze muziek is ze waarschijnlijk zelfs meer onderscheidend dan Lorde. Bovendien is ook dit een Debuut album. Er is dus alle reden voor een lof uiting als je dit al neer kan zetten. Lof, lof, lof.

De-Phazz - PrivateDe-Phazz - Private (2016, Jazz, Funk / Soul):

Nog een stem die grote indruk maakt. Deze keer de stem van Barbara Lahr van het ensemble De-Phazz. Beslist geen nieuwkomers, het aantal albums loopt al in de dubbele cijfers, maar voor mij wel een verrassing. (Er zijn zelfs al diverse verzamelaars!)

De stem heeft voor mij veel weg van Malia. (Zou Boris Blank ook hier iets mee van doen hebben? Google geeft geen hits.) Het is in ieder geval Duitse muziek. Duitse buur jazz! Dat klinkt een beetje raar, maar de muziek klinkt heel goed. Barbara Lahr heeft ook al een indrukwekkende carrière achter de rug. Dit zijn professionals! En zo klinkt het ook.

Ik ben niet heel thuis in dit genre, de meest nummers lijken mij eigen nummers, behalve "The Mambo Craze", dat herken ik ergens van. Mocht je van lichte, tegen pop aan neigende jazz houden dan lijkt me dit een aanrader. Mede omdat er ook op klarinet gespeeld wordt, nog een zwakke plek in mijn muziekhart.

Weergaven: 0

Share