DRAAITAFEL” BESPREEKWEEK 2-8-2017

Share

Het Aanbod

Welke muziek vind je deze week onder de wekelijkse aankondiging “"Draaitafel" bespreekweek", wat zijn de overblijvers na selectie van het aanbod?

Hoogtepunt van deze week is dat de site een flinke onderhoudsbeurt heeft gehad. Heel veel menu items eruit en meer keuzepagina's er bij. Voordeel is ook dat de site weer vlotter reageert. Ondertussen staat de muziek natuurlijk aan, wordt de play-list geshuffeld, alle ruimte gevend aan het radio-effect. Herhaling veroorzaakt vanzelf beleving met muziek, vooropgesteld dat de muziek goed is natuurlijk en er een publiek is dat open staat voor die soort muziek. Zo zijn Radio Veronica, Radio Noordzee, Caroline en Mi Amigo ooit groot geworden. Het werkt nog steeds zo, alleen is thuis de inbreng van de DJ afwezig en is er nóg meer tijd om naar de muziek te luisteren.

Lang leve de artiesten, de PC, het internet, de streamer, de shuffle mode, de muziek, een goede muziekinstallatie en natuurlijk m'n lieve vrouw die dit allemaal mogelijk maken, meewerken en ondersteunen. Een hobby als een verslaving, met werk als een hinderlijke verslinder van vrije tijd. Een mooie manier om te zegen dat je een mooi leven hebt.

De ontdekking dat niet alleen muziek leuk is, maar het schrijven erover ook. Natuurlijk wil je dan dat het gelezen wordt, dat is de kers op de taart. Vooral als blijkt dat er mensen zijn die het leuk vinden om het te lezen. Toch is het ook mijn behoefte, de sterke wens om mooie muziek niet verloren te laten gaan in de tijd. Dat mag niet gebeuren als je er zoveel plezier aan hebt beleeft.

Dan zoek je naar medestanders, mensen die ook van de muziek houden die je zelf zo mooi vind. Vooral als dit geen mainstream muziek meer is en je niet meer gewoon de radio aan kan zetten om nieuwe muziek te horen waar je enthousiast over kan worden. Het draait uiteindelijk om luisteren en de herhaling, dat zijn de bepalende factoren. Zou ik dan toch ook een radiozender moeten gaan beginnen?

De Opvaller(s)

Maar welke min of meer bekende artiesten hebben zich al onderscheiden en gemanifesteerd als "Hé, dat is echt lekker om naar te luisteren!"?

Sivert Høyem - Live At the Acropolis:

Ik ben erg jaloers op de Grieken. Zij hebben wel het concert van Sivert Høyem mogen beleven wat ik vorig jaar zo graag in Paradiso had willen meemaken. Op deze live registratie klinkt het zoals het in Paradiso had moeten klinken. Helder, zuiver een verzorgde mix en vooral geen alles platbrandende verwrongen bassen als die van de installatie in Paradiso. Dit album maakt veel goed, al zit er dus nog wel wat pijn.

Het grootste pluspunt, de stem van Sivert Høyem, klinkt als een klok. De nummers worden met veel overgave en plezier gebracht. Voor Sivert Høyem is dit concert en dus deze registratie ook een grote wens, een droom die uitkomt. Dat hoor je terug in het speelplezier en overgave van de band. De zaal van Paradiso is natuurlijk niet te vergelijken met het steenoude Acropolis. In Acropolis hebben ook grote artiesten opgetreden, de 2000 jaar oude geschiedenis en omgeving is door bijna geen enkele andere locatie te evenaren.

Het is daarmee een album om blij van te worden, een live opname uit het boekje. Als je de muziek van Sivert Høyem nog niet kent is dit een heel mooie kennismaking. De toevoeging van strijkers hoeft van mij niet eenmalig te zijn.

Laat je ook betoveren door de stem, de muziek en de ambiance. Krijg ook kippenvel van de song "Görlitzer Park".

Tidal:

Spotify:

Soup - Remedies:

Soup? Ja, dat is de naam van deze band. Toch alweer een zesde album/EP, maar voor mij de eerste kennismaking. De hoes van het album trekt meteen al de aandacht, wat is dit? Een kunstzinnige uiting, een met zorg gekozen inleiding op hun muziek? Iets Noors? Ik kan er niet achter komen.

Alles ademt de mystiek uit die Pink Floyd had begin jaren '70. De muziek heeft ook de universeel mooie elementen die het tijdloos kunnen maken. Dat moet zich nog bewijzen, maar de uitstraling heeft nu al zeer grote beloftes in zich. Dit ademt verfijndheid uit en gevoel voor klank, ritme en structuren. De elementen die nodig zijn om te boeien, te verbazen en een verlangen achter te laten naar meer, opnieuw en nog meer. Het laat een sterk gevoel achter dat er nog veel meer in zit.

De finesse zit in de compositorische aspecten en de potentie tot grandeur. De neiging om de muziek uit te werken en er iets groots van te maken, dat is alleen maar mooi als je er dan in slaagt om te blijven boeien.

De muziek onderscheid zich in een veelal akoestische basis, zich soms uitpakkend tot een stevige climax. De zang is herkenbaar eigen en een beetje naïef, folky klinkend misschien. Als dat nog niet genoeg is durft Soup een volledig op kerkorgel gespeeld nummer "Audion" op de EP te zetten. Niet bang om Bach of Mozart naar de kroon te steken.

Het is niet leuk om telkens over de prestaties van Pink Floyd te beginnen, maar als dit als het laatste album van hen was gepresenteerd had ik daar geen moeite mee gehad.

Tidal:

Spotify:

Weergaven: 9

Share