“DRAAITAFEL” BESPREEKWEEK 26-9-2018

Share

Het aanbod

Welke muziek vind je deze week onder de wekelijkse aankondiging "Draaitafel" bespreekweek", wat zijn de overblijvers na selectie van het aanbod?

Het verhaal

De "Draaitafel" kwam deze week snel tot stand. Ik moest zelfs oppassen niet al te rigoureus te keer te gaan. Mede door de druk van veel DSD-muziek en de XFI-beurs.

DSD

De DSD's beheersen thuis nog steeds het luistergenot. De Genesis-boxen die ik heb staan en die SACD's bevatten zijn qua geluid nooit helemaal uit de verf gekomen na het rippen naar 24 bit flac. DSD was toen nog niet in beeld bij me, maar nu ontstond toch het idee om die SACD's ook eens op de DSD meetlat te leggen.

Met toch wel een verbluffend resultaat kan ik nu zeggen. Wat een verbetering is het om die muziek als DSD bestanden te beluisteren. Best wonderlijk eigenlijk. Je gaat zelfs twijfelen of je tijdens het rippen jaren geleden fouten hebt gemaakt. Voor wie deze optie nog nooit heeft benut is dit de aanrader van de week!

XFI

Een ander ding was de XFI-beurs van afgelopen weekend. High Res muziek is verslavend, dus een rit van twee uur om er te komen verbleekte bij de noodzaak om het mee te maken.

De XFI-beurs was kort gezegd overweldigend. Wat een enorm aanbod aan apparatuur! Wat een doolhof is het daar eigenlijk. Zonder plattegrond had ik het niet gered.

In 5 uur tijd heb ik een fractie van wat er te genieten was genoten. Daar zaten wel hele mooie sessies bij. DAUDIO met een 5.1 opstelling van de paradepaartjes was verbluffend qua geluid. De opnames van "The Spirit of Turtle" net zo. Het werk van Bert van der Wolf is daarbij van de hoogste orde! Met recht een waanzinnige combinatie. 

Een ander spektakel was de set van Avantgarde Acoustics met hun Trio XD. Niet alleen het geluid was indrukwekkend, maar de hele aanblik van het systeem.

Avantgarde acoustics met hun Trio XD.
Avantgarde acoustics met hun Trio XD.

Let niet alleen op de oranje hoorns, maar ook op de kasten daartussen, dat zijn 2 subwoofers!

Ik heb m'n shot wel weer even gehad.

De opvaller(s) 

Maar zijn er dan nog min of meer bekende artiesten geweest die zich afgelopen tijd op de "Draaitafel" onderscheiden hebben en zich gemanifesteerd hebben als "Hé, dat is echt lekker om naar te luisteren!"?

Edwards, David Eugene & Alexander Hacke - RishaDavid Eugene Edwards & Alexander Hacke - Risha:

David Eugene Edwards als duo met Alexander Hacke, voor mij was het een nieuwtje, maar ze kennen elkaar goed via de band Crime & The City Solution.

Nu ik het album ken, kan ik me alleen maar afvragen waarom dit niet vaker gebeurd is. Het resultaat is fantastisch. De muziek is er ongekend bezwerend van geworden en dat er een einde der tijden nadert is geen suggestie, maar is voelbaar.

De grommende bassen en scheurende gitaren worden voor een groot deel vervangen door specifieke geluiden die meer detail en duiding toevoegen aan de boodschap van de nummers. De kracht van de muziek wordt niet meer volledig gehaald uit zwaar bas-gitaar geschut, maar uit angstaanjagende realiteit creërende effecten. Dit alles bovenop de machtige, van echo druipende, stem van David Eugene Edwards.

Is het daarmee mooie muziek? Nee, niet in de zin van mooi. Is het een album om vaak op te zetten? Ja, want dit is een beleving, een trip. Een indianen dans 3.0. Als je de inwijding doorstaan hebt en bij "Akhal" tot het ritueel toegelaten wordt, waan je je in het donker op een prairie, dansend rond een kampvuur.

Zelfs de bezinning krijgt daarna ruimte in "Teach Us To Pray". Ik ben verre van godsdienstig, maar hoe dit bezongen wordt is geweldig.

En ja, hierna moet je echt even op adem komen met "Breathtaker". Ook hierin hoor je sterk indiaanse invloeden. De echo van een prachtig volk.

Tidal:

Spotify:

Weergaven: 8

Share