“DRAAITAFEL” BESPREEKWEEK 3-10-2018

Share

Het aanbod

Welke muziek vind je deze week onder de wekelijkse aankondiging "Draaitafel" bespreekweek", wat zijn de overblijvers na selectie van het aanbod?

Het verhaal

Het is een hobby, maar als er opeens 5 dagen tussen de opeenvolgende berichten zit ontstaat er toch een gevoel van druk. Wat? Is het nu alweer tijd voor een "Bespreekweek"? De vorige "Bespreekweek" had vertraging door het concert van Robert Cray, deze keer heb ik het verslag van het concert van Waylon maar even laten zitten.

Tussendoor moet er nog normaal geleefd worden, terwijl de roep om meer DSD muziek sterker wordt. Na de SACD's heb ik ook een test gedaan met het rippen van normale 16 bit 44.1 kHz CD's naar het DSD formaat. Tot m'n vreugde klinkt ook dat beter dan de standaard flac's.

Het begint er sterk op te lijken dat streamers, mijn streamer in ieder geval, beter in staat is de muziek naar analoog om te zetten vanuit een DSD file, dan vanuit een flac file. De crux lijkt te zitten in de techniek van de DAC. De bitstream wordt fysiek via een ander deel van de chipset afgespeeld dan de traditionele PCM. De bitstream DAC levert dus betere prestaties, zelfs bij het signaal van een van origine standaard CD.

Fijn om naar te luisteren, maar hoe ga ik al die CD's naar DSD omzetten? Waar laat ik al die data? Een DSD-file is aanzienlijk groter dan een flac-file, die al aanzienlijk groter was dan een mp3-file. Ziedaar een deel van de druk die ik ervaar.

Precies in zo'n periode laat mijn NAS weten dat de schijfruimte over de 95% in gebruik is. Is dit een kans of is dit pech?

Een kans dus, maar de nieuwe NAS is niet plug & play, daar zit alweer een hele avond aan gepruts in om de boel werkend en met de juiste instellingen te krijgen. Dan blijkt er ook nog een defecte harddisk tussen te zitten. Het beeld van deze week is dus stress! Maar toch ...

De opvaller(s) 

Maar zijn er dan nog min of meer bekende artiesten geweest die zich afgelopen tijd op de "Draaitafel" onderscheiden hebben en zich gemanifesteerd hebben als "Hé, dat is echt lekker om naar te luisteren!"?

Entheogenic - Dreamtime PhysicsEntheogenic - Dreamtime Physics:

Weer een nieuwe band aan de horizon en weer nieuwe muziek. Hoewel Entheogenic al bijna 20 jaar bestaat was ik er nog niet eerder mee in aanraking gekomen. Het luisteren ging aanvankelijk met ups en downs. Prachtige stukken werden afgewisseld met momenten dat ik mezelf afvroeg waarom ik dit eerder zo mooi vond.

Die wisselende ervaring heeft te maken met de muziek invloeden die terug te horen zijn bij Entheogenic. Er zit een flinke dance smaak aan die mij soms heel plat in de oren klinkt en dan weer ongemerkt tot een fijne groove leidt. Een album met af en toe sterk wisselende emoties, ook afhankelijk van mijn eigen stemming.

De basis is elektronische muziek. Met dat ingrediënt kan ik prima overweg. De variaties met akoestische gitaar, klokken of koren maken de muziek juist heel mooi. De bijzondere muzikale invloeden zijn nodig om een eigen geluid neer te zetten. Dat wordt juist heel goed gedaan.

Het is mijn allergie voor dance die deze unieke muziek een bijsmaak geeft, maar misschien ook juist zo lekker maakt. Leuke muziek met dance invloeden. Moet kunnen.

Tidal:

Spotify:

Weergaven: 1

Share