“DRAAITAFEL” BESPREEKWEEK 3-8-2016

Share

Het Aanbod

Welke muziek vind je deze week onder de wekelijkse aankondiging “"Draaitafel" bespreekweek", wat zijn de overblijvers na selectie van het aanbod?

Een minimale pre-selectie dit keer. Nog steeds is de zomer niet de de beste tijd om iets intensiefs als CD-SCORE te realiseren en veel nieuwe muziek vaak te beluisteren. Vooral de finale test om (huis)kamer breed de muziek in volle glorie te ervaren schiet er nu vaak bij in. Het is ook niet de tijd van live TV kijken en de reclame momenten te benutten om je +/- een kwartier door muziek te laten verrassen. Waar ik soms al een paar dagen van te voren kan voorspellen moet ik nu toch even op de playlist rondkijken om te zien wat er ook allemaal langs is gekomen.

De Opvaller(s)

Maar welke muziek heeft zich de afgelopen week dan wel onderscheiden en gemanifesteerd als "hé dat is echt lekker om naar te luisteren?"

Beyond The Wizards Sleeve - The Soft BounceBeyond The Wizards Sleeve - The Soft Bounce:

Wederom muziek uit Londen. De mooie hoes doet het niet vermoeden, maar de band is een duo: Erol Alkan and Richard Norris. Een dj en een producer/engineer/muzikant. Een nieuwe Buggles/Art Of Noise in de maak? De vergelijking kon ik niet laten liggen omdat de creativiteit ook van deze muziek afspat. Je kan van alles verwachten, zelfs de dance gerelateerde muziekstijlen die ik normaal op een afstand houdt. Maar ook heerlijke rock waar U2 zich niet voor zou schamen. De dj invloed is te horen, is dit gemaakt om continu voor nieuwe impulsen te zorgen met geregeld ruimte om wat meer voort te borduren op een thema. Deze keer niet live op een "Dance valley", maar vastgelegd op een CD.

Dit is ook de reden waarom de muziek zich de afgelopen tijd niet herkende als van een specifieke band, maar eerder aan de hand van de hoes die ik regelmatig langs zag komen. Een mannenstem houdt een soort redevoering, er is (soms lieflijke) zang, er zijn strijkers te horen en verder schiet de muziek van dance-achtig naar ambient, naar rock en vele variaties daar tussenin.

Een bijzonder product wat dus tijd nodig heeft om te bevatten, te herkennen en wellicht ook te waarderen. Ik vraag me af wie hier bij het eerste gehoor los op gaat? Zoals wel de bedoeling is voor een live dj. Misschien wel de reden om het op een CD vast te leggen. Dit is te mooi voor alleen een aantal live optredens.

De stijl aanduiding van Discogs is ook psychedlisch. Dat is niet wat ik zo een twee drie herken, maar geeft naast het experimentele wel goed aan dat dit muziek is met een hoge expressie graad. Niet op de gebaande paden, maar in de zin dat het je los maakt van je omgeving. Ga er even voor zitten is mijn aanbeveling.

Weergaven: 2

Share