“DRAAITAFEL” BESPREEKWEEK 5-10-2016

Share

Het Aanbod

Welke muziek vind je deze week onder de wekelijkse aankondiging “"Draaitafel" bespreekweek", wat zijn de overblijvers na selectie van het aanbod?

Dat is de vraag, na een week in een snoeptent vertoeft te hebben. Ik kan nu al uitkijken naar de draaitafel voor volgende week omdat er veel moois aan komt, maar vooral ook door komende release (november) van "The lover, The stars & The citadel" van Deleyaman. Binnenkort is daar meer over te lezen bij Itsallhappening. Ik kende Deleyaman niet, maar ga nu zeker ook de andere albums luisteren.

Het is ook de week van het (her)ontdekken geworden. Vaak ga ik op zoek naar gerelateerde artiesten als een album we de indruk wekt deel te zijn van een stroming. Deze week is dat vooral de "kring" gerelateerd aan Markus Reuter (Trey Gunn, Centrozoon, Ian Boddy, Tuner) geweest, maar ook Grice heeft er voor gezorgd dat ik met extra aandacht naar naar de Japan omgeving kijk en dus naar Steve Jansen.

En zo is de luisterweek snel gevuld en blijkt eens te meer dat er veel meer mooie muziek is onder de oppervlakte. Je moet het opzoeken maar dan is de beloning ook groot.

De Opvaller(s)

Maar welke muziek heeft zich de afgelopen week dan echt onderscheiden en gemanifesteerd als "hé dat is echt lekker om naar te luisteren?"

steve-jansen-tender-extinctionSteve Jansen - Tender Extinction:

Bekend als drummer van Japan heeft Steve Jansen een album gemaakt waarop zijn drum vaardigheden bijna niet aan bod komen. Wel zijn gevoel voor ritme en z'n veelzijdigheid, hij is een multi-instrumentalist. Een bijzondere vaardigheid daarnaast is het creëren van sfeerbeelden, waar hij samen met z'n broer (David Sylvian) in excelleert. 

Het album "Tender Extinction" laat vooral traag slepende ritmes horen en een uitgelezen groep artiesten om zang en instrumenten op een zeer elegante manier hun verhaal te laten doen. Het is hierdoor ook een gevarieerd album.

Ik kom ook een voor mij onbekende Nederlandse naam tegen, Tim Elsenburg. Hij blijkt echter in Engeland opgegroeid te zijn. Wat mij trof was dat zijn zang David Bowie trekjes heeft. Niet voor niets blijkt uit een interview dat op YouTube te vinden is. Hij is ook nog eens een Mercury genomineerd songwriter and producer!

Het nummer "Her Distance" vat mijn bewondering voor het album allemaal samen. Dit nummer is als het wegtrekken van doek bij het openen van een toneel. Alle aandacht gaat naar dit muzikale licht en boeit van begin tot eind. Super percussie, geweldige stem (Perry Blake), sfeer en drama.

En dat alles onder de noemer "Tender Extinction", op zich al een schitterende manier om de lading van dit album aan te kondigen. Het uitsterven van iets is een drama wat nooit teder kan zijn. Het omzetten van dat idee in muziek is een basis om bijzondere muziek te maken. Een album om te bewonderen.

Bezoeken: 0

Share