“DRAAITAFEL” BESPREEKWEEK 6-2-2019

Share

Het aanbod

Welke muziek vind je deze week onder de wekelijkse aankondiging "Draaitafel" bespreekweek", wat zijn de overblijvers na selectie van het aanbod?

Het verhaal

Het leek een gewone week te worden totdat het optreden van Sjors van der Panne een fantastische avond werd. Eindelijk weer eens die vervoering waar ik een week geleden om gevraagd had. Wat kan live muziek toch mooi zijn!

Wat ook erg leuk is, is als er muziek naar je opgestuurd wordt, ter review en dat het dan zo leuk en bijzonder is als het nieuwe album van Fokko: "Stadaarnietzodoeiets". Het is afgelopen week uitgekomen en hoewel de nieuwste muziek nooit de eerste week al een review krijgt, maak ik daar nu een keer een uitzondering op. Dus direct door naar het volgende onderwerp.

De opvaller(s) 

Maar zijn er dan nog min of meer bekende artiesten geweest die zich afgelopen tijd op de "Draaitafel" onderscheiden hebben en zich gemanifesteerd hebben als "Hé, dat is echt lekker om naar te luisteren!"?

Fokko - Stadaarnietzodoeiets

Fokko - Stadaarnietzodoeiets:

Als je m'n teleurstelling over de huidige Top 40 muziek kent, snap je ook waarom ik zo blij wordt van de muziek van Fokko.

Het is 100% moderne muziek, het is in het Nederlands, de teksten zijn  aanstekelijk, leuk en goed. Er wordt heel goed gezongen en het is zeer goede up-tempo rock. Een ongekend totaalpakket wat ik de afgelopen 30 jaar niet meer gehoord heb. De muziek doet me denken aan de nadagen van de punk. Toen de punk gewoon werd en langzaam veranderde in popmuziek.

En popmuziek is dit wat mij betreft. Begin jaren 80 zou dit zomaar hoog in de Top 40 terecht gekomen zijn. Nu is de cultuurschok naar mijn idee nog groter dan toen, omdat er voor de punk uitbrak veel rock gespeeld werd en er ook veel hardrock was. Natuurlijk, er zijn bands als Bløf en Kensington, dus de rock is niet dood, maar eerder een uitzondering op de regel. Rock blijkt een vorm waarin je nog steeds kan schitteren, vooral op de wijze van Fokko.

Zoals gezegd het is moderne muziek. Luister maar eens naar "Goeroe". Het Fokko beeld van de hedendaagse wereld op de hak nemend. Ik snap dat dit nummer de eerste single is.

Wat ik als slot nog het meest bijzonder vind, is dat de rockmuziek nergens aanleiding geeft om te denken: "O, dat komt uit dat nummer, of dat gebruikt die artiest altijd". Het staat helemaal op zichzelf en dat is heel knap en o zo leuk!

Tidal:

Spotify:

Weergaven: 2

Share