“DRAAITAFEL” BESPREEKWEEK 8-11-2017

Share

Het Aanbod

Welke muziek vind je deze week onder de wekelijkse aankondiging "Draaitafel" bespreekweek", wat zijn de overblijvers na selectie van het aanbod?

De algehele indruk is dat er heel veel mooie albums langs zijn gekomen. Dat ik het rijtje nieuwe albums toch nog terug heb weten te brengen tot 12 verbaast me zelfs. Ik had me al schrap gezet voor een flinke opmaak-klus. Gelukkig heb ik de "deadline" gewoon weer gehaald.

De aandacht is dus verdeeld geweest over veel albums, dat maakt het ook moeilijker om een beeld van de week te geven. Speciaal deze week is in ieder geval  "Live at Pompeiivan David Gilmour.

"Live at Pompeii" van Pink Floyd
"Live at Pompeii" van Pink Floyd

"Live at Pompeii" van David Gilmour
"Live at Pompeii" van David Gilmour

De laatste jaren luister ik liever naar Roger Waters, dan naar David Gilmour. De DVD van "Live at Pompeii" van Pink Floyd uit 1972 is echter een van m'n all-time favorieten. Dus moest ik natuurlijk wel even deze remake checken.

Dat viel beslist niet tegen. Deze versie is qua beeld en geluid superieur en de band speelt onberispelijk. De omgeving is uniek, alle ingrediënten voor iets moois. Wat mij betreft is er wederom een mooie landmark met een bijzondere context  aan de pophistorie toegevoegd.

De Opvaller(s)

Maar welke min of meer bekende artiesten hebben zich afgelopen week dus op de "Draaitafel" onderscheiden en gemanifesteerd als "Hé, dat is echt lekker om naar te luisteren!"?

Jon Durant & Colin Edwin - Burnt Belief:

De muziek van Jon Durant & Colin Edwin wordt progressive rock genoemd, maar heeft ook jazz kenmerken. Misschien is jazz rock beter. Eigenlijk knelt vooral het benoemde rock element. De muziek is daar veel te uitgesponnen en conceptueel voor. De mooi opgebouwde en uitgewerkte nummers schitteren allemaal door de prachtige studio opname.

Het klinkt als een klok en het geluidsbeeld is prachtig. De heel verfijnde gitaarklanken en piano worden aangevuld met een rollende bas en mooie percussie. Elk instrument afzonderlijk is al het beluisteren waard.

Ik ben degene of iets dankbaar die er voor gezorgd heeft dat ik hier mee in aanraking kwam, al zal nooit meer duidelijk worden wie of wat dat was.

De muziek is al 5 jaar oud, dus is er reden om aan te nemen dat er inmiddels meer is. Onder de naam Burnt Belief ‎zijn er nog 2 albums gemaakt: "Etymology" en "Emergent".

Van Jon Durant is verder geen actuele muziek te vinden. Wel een aankondiging voor januari 2018 op Facebook. Tot mijn verbazing gaat bij Colin Edwin de snoeptrommel wijd open. Ik had kunnen weten dat hij deel is van Porcupine Tree. Daarnaast tel ik, buiten z'n solo albums, nog 9 samenwerkingsvormen en daarmee talloze albums. De meest bijzondere is die met Tim Bowness, de cirkel is weer rond. Zit er dan toch een rode draad in m'n muzieksmaak?

Tijd dus om de wereld rondom Colin Edwin verder te verkennen.

Helaas is Burnt Belief van Jon Durant & Colin Edwin nog niet op Tidal of Spotify te vinden.....

Weergaven: 3

Share