“DRAAITAFEL” DINGEN 18-12-2019

Share

Vooraf

Muziek luisteren is een continu veranderende belevenis. Natuurlijk de oude en nieuwe albums (CD's) zelf. De artiesten, de media publicaties, de concerten en optredens. Het kan ook de afspeel apparatuur zijn of de omgeving waarin de muziek plaats vindt. Er is in dit enorm brede veld altijd wel iets wat me bezig houdt.

Het verhaal

Na 4 weken weer een Bespreekweek. Niet dat er niets gebeurd is, er is juist ontzettend veel energie en tijd in een aantal groot onderhoud acties gaan zitten. Van die dingen die je het liefst voor je uitschuift, omdat het te veel en te omvangrijk lijkt. Normaal is de kerstperiode daar goed voor, maar dit jaar gaat dat niet op, het moest dus eerder plaats vinden.

De zwaarste operatie was het bijwerken van de muziek mappen op de NAS naar een andere album notatie. Mp3, flac, dsf en 16 en 24 bit, de albums staan op alfabetische volgorde en dus qua tijd en formaat door elkaar. Al die informatie wil je in een oogopslag kunnen overzien en daarbij ook nog de volgorde van albums in de tijd.

Het release jaar van het album moest dus na de artiest komen en de informatie over de bestanden, tot op het laatste detail, in de toevoeging. De nieuwe notatie werd hiermee zoiets als: Artiest - Jaar - Album [# bits, sample rate, codering].

Door met de juiste parameters een lijst van de mappenstructuur te maken is nu in één keer een catalogus te maken van alle muziek die er op de NAS staat. Een beetje nabewerken in excel en klaar is de lijst. Een lang gekoesterde wens die door vroegere keuzes niet goed mogelijk was.

Dat was de eerste klus. De andere klus was de site bijwerken zodat de layout van de jaarlijsten er op een tablet of mobiel wat beter uitziet. De gekozen layout valt soms in het water door upgrades van WordPress. De informatie per album en de albumhoes waren zo te ver van elkaar af komen te staan. Na wat experimenteren is daar een andere vorm voor gevonden en staat het nu weer mooi bij elkaar.

Ook dit loopt in de duizenden handelingen waar de handen zwaar onder te lijden hebben door het intensieve klikken en typen. Dat brengt me op de inmiddels wel zeer gewenste rust voor de handen en het hoofd, de dit jaar wel erg welkome kerstperiode. Even wat anders, even geen muziek, zodat ik het nieuwe jaar weer met een grote muziekhonger kan beginnen.

Het voelt nog wat vroeg, maar alvast een fijne kerst en een goede jaarwisseling. Dat 2020 maar weer een prachtig muziekjaar mag worden.

 


De opvaller(s) 

Maar zijn er dan nog min of meer bekende artiesten geweest die zich afgelopen tijd op de "Draaitafel" onderscheiden hebben en zich gemanifesteerd hebben als "Hé, dat is echt lekker om naar te luisteren!"?

Antonio Forcione ‎– Tears Of Joy:

De recente ontdekking van de muziek van Antonio Forcione heeft al tot de recensie van het album "In concert" geleid. Om kort daarna van nog een album een recensie te schrijven is niet iets wat ik snel doe, maar als een album een maand lang het mooiste is wat je hoort, dan kan ik er niet omheen.

Ten eerste is er de klank van de muziek, de gitaar of strijkers of de percussie. Het is allemaal zo mooi opgenomen dat dit al een feest is om te horen. Daarbij schrijft Antonio Forcione prachtige muziek en brengt hij veel variatie in hoe hij die muziek wil laten kinken.

De variatie is zo groot dat je je afvraagt of hij ook gitaar kan spelen zoals je dat kent van Afrikaanse muziek ("Sahara Rain"). Dat kan hij inderdaad, daar is zelfs een heel album aan gewijd: "Sketches Of Africa"

De site van Antonio Forcione spreekt van een keur aan gastartiesten. Gezien de prachtige muziek moet daar ook vermelding van gemaakt worden: Jenny Adejayan - cello, Adriano Adewale - percussion, Igor Outkine - accordion, Ronu Majumdar - bansuri, Nathan Thomson - double bass, Enzo Zirilli - drums/percussion, Alex Wilson - piano en Micheline Van Hautem - vocals.

Alles aan het album klopt, maar het gitaarspel van Antonio Forcione is waar het om draait. Dat klinkt zo beheerst en sprekend dat in dit geval de zang helemaal niet wordt gemist. De zang wordt met verve overgenomen door de gitaar van Antonio Forcione. Alleen op "All Summer Long" is er een kleine vocale bijdrage, wel een super mooie combinatie.

Op "Landmark" is de uitspraak "I Have a Dream" van Martin Luther King opgenomen in het nummer, net als Neil Armstrongs woorden bij de eerste stappen op de maan. Zeer indrukwekkend. Ook heel speciaal is 'Waltz For Django", een eerbetoon aan Django Reinhardt.

De pareltjes stapelen zich op. Wat mij betreft is de naam van het album, "Tears Of Joy" zeer treffend gekozen.

Weergaven: 11

Share