Gruppo Sportivo – 1977 – 10 Mistakes

Share

 

 

Gruppo Sportivo - 10 Mistakes

wikipedia1

Discogs

Mijn historie

Ja, je ziet het goed. Dit is de hoes van "10 Mistakes". Iets waar ik op m'n 17e toch best even van moest slikken. Maar je komt dus wel direct binnen in de wereld van Hans Vandenburg, het muzikale brein achter Gruppo Sportivo.

In die tijd waren er 's middags veel live optredens van bandjes te beluisteren op de radio. Ik heb nog een levendige herinnering aan een namiddag dat ik na schooltijd met m'n huiswerk bezig ben en naar een paar live gebrachte nummers van Gruppo luister.

Ook het luisteren van de LP bij Hanzel op z'n zolderkamer staat me nog goed bij. Het was erg leuk om samen te genieten van de bijzondere teksten van Hans Vandenburg.

Er was ook een keer een jongen uit de VS bij, Andy, die we trots "10 Mistakes" lieten horen. Dat pakte verrassend uit, als Engelstalige kon hij geen woord verstaan van de teksten. Dat vonden we heel gek, in onze ogen was er niks mis met dit Nederlands Engels. Er werd dus ook niet gelachen om de woordgrappen. Best jammer.

Later heb ik Gruppo Sportivo ook in Troll in Hoorn gezien, een avond met een dubbele stemming omdat ik later in de stad een flinke dreun op m'n neus opliep van iemand die het zomaar op mij voorzien had.

Maar het concert was fantastisch lekkere Rock & Roll en veel humor met de perfecte omlijsting door Gruppettes Josée van Iersel en Meike Touw. Heerlijke stemmen die om mooi contrast vormen met de scherpe stem van "Hans Vandenburg".

Gelukkig is de band nog lang blijven optreden, al was het nieuwe Grupettes. We hebben het in de Waerdse Tempel (19-11-2010) nog een dunnetjes over gedaan. Een top avond!

Score: ******* *

Het is een dierbare plaat voor me. Ik vond het toen vooral te bewonderen dat iemand nog voor Rock & Roll koos om te starten als band. En niet voor niets bleek later gezien de single "Disco really made it".

Maar ook de humor in de teksten, geschreven vanuit de puberale gedachten die me de hele dag eigen waren maken het onvergetelijke muziek. Ik lees net dat de plaat geproduceerd is door Robert Jan Stips. Daarmee is de cirkel rond, wie zou dat beter kunnen doen.

Top 40

 De 2e single "Rock 'n Roll" werd dus opeens wel een succes, nummer 2 zelfs!

1977 op Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/1977 of https://en.wikipedia.org/wiki/1977

 

- Gary Gilmore komt de twijfelachtige eer toe sinds 1967 de eerste Amerikaanse terdoodveroordeelde te zijn bij wie het vonnis ook daadwerkelijk wordt voltrokken.

- Ontdekking van de bacterie die de legionairsziekte veroorzaakt.

- In Los Alamos wordt de eerste Cray-1-supercomputer in gebruik genomen.

- Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk gaan voor het eerst over op de zomertijd.

- Zuid-Molukkers gijzelen een basisschool in het Drentse Bovensmilde en een trein bij De Punt. Alle verkiezingsactiviteiten worden stilgelegd. Zie treinkaping bij De Punt en Gijzeling lagere school in Bovensmilde.

- Na veertig jaar dictatoriaal bewind van het Franco-regime hebben voor het eerste weer vrije verkiezingen in Spanje plaats.

- Een nieuw tijdperk in de astronomie begint met de lancering van de ruimtesonde Voyager 2. De Amerikaanse astronoom Carl Sagan geeft aan beide ruimtesondes een audio/video-plaat mee, met onder andere de groeten van president Jimmy Carter, en muziek van Ludwig van Beethoven en Louis Armstrong. Tevens wordt een bouwpakket van een draaitafel, met gebruiksaanwijzing bijgevoegd.

- Steve Biko overlijdt aan hoofdverwondingen in de gevangenis.

 
 
 

- The Clash, pioniers van de punkbeweging, brengen hun eerste, gelijknamige album uit.

- De hitsingle God save the Queen van de Sex Pistols bereikt de hoogste positie in de Britse hitparade, het hoogtepunt van de Britse punkrage.

Elvis Presley overlijdt in Memphis, Tennessee, USA in de badkamer van zijn huis, officieel door een hartstilstand, maar later zal na autopsie blijken dat zijn lichaam sporen van meerdere soorten pillen bevat. Vermoedelijk is er sprake van een overdosis van door zijn arts voorgeschreven medicijnen.

- Overlijden van Britse glamrockster Marc Bolan bij een auto-ongeval.

- Fleetwood Mac's widely anticipated Rumours is released; it goes on to become one of the best-selling albums of all time
 

- The B-52's give their first public performance at a party in Athens, Georgia

- Donna Summer's hit record "I Feel Love" is released in the UK; it was the first hit record to have an entirely synthesised backing track

- The first night of The Proms are broadcast by BBC Radio 3 for the first time in quadraphonic sound

- Elvis Presley is found dead at his home Graceland in Memphis, Tennessee

- Bing Crosby's final Christmas special, Bing Crosby's Merrie Olde Christmas, airs on CBS (containing the notable segment of Crosby joined by David Bowie for the duet "Peace on Earth/Little Drummer Boy")

- Saturday Night Fever appears in theaters, igniting a new popularity for disco music and pushing it to the forefront of American pop culture, with the soundtrack to the film by Bee Gees (who had composed most of the tracks)

 
 

De tien meest succesvolle albums in Nederland:

- Eagles - Hotel California

- Fleetwood Mac - Rumours

- Ennio Morricone - Het gebeurde in het westen

- ABBA - Arrival

- Neil Diamond - Love at the Greek

- Al Stewart - Year of the Cat

- Stevie Wonder - Songs in the Key of Life

- Supertramp - Even in the Quietest Moments...

- Emmylou Harris - Luxury Liner

- David Bowie - Low

Weergaven: 13

Share
Share