Nine Horses – Snow Borne Sorrow

Share

wikipedia1

YouTube

Discogs

 


 

Mijn historie

In 2016 ontdek ik pas het album "Snow Borne Sorrow" van Nine Horses. Bezig zijn met de "Draaitafel" van CD-SCORE leidt vaak toch bonus materiaal in de vorm van gerelateerde muziek waar ik op dat moment interesse voor heb. Deze keer had dat te maken met het verkennen van de omgeving van Steve Jansen toen  "Tender Extinction" uit kwam.

Het klinkt raar om het te zeggen, maar ik weet nog dat ik in die tijd, 2005 dus, "Brilliant Trees" van David Sylvian gedraaid heb in de auto na het jaarlijkse Hargen volleybal toernooi. Toen verzuchtend dat het zo jammer was dat er niet meer uitgebracht was van David Sylvian. Had ik maar even verder gekeken. De informatie over Nine Horses lag toen al voor het oprapen. Dan had ik eerder geweten dat Steve Jansen  met z'n broer dit album gemaakt heeft, en dat ze dat onde r de naam Nine Horses doen.

Score: ******* **

De stem van David Sylvian werkt als een betovering op me in. Dat is nou een mooie, ontwikkelde, mannenstem! De rest is bijzaak ben je geneigd te zeggen, maar dat gaat natuurlijk niet op. Veel muziek van Japan, die ik dus niet altijd even goed kan verteren, bewijst dat. Dat de ontwikkeling daarna fenomenaal is wordt ook maar weer eens bewezen. De samenwerking met, voormalig Japan mede bandlid Steve Jansen (drums, percussie), is er weer een om door een ringetje te halen.

De klasse, rust en beheersing die uit dit album spreekt is kenmerkend voor de muziek van David Sylvian en Steve Jansen. In omgekeerde tijdvolgorde luisterend valt op dat er wat complexe "Japan" trekjes in zitten, maar ook percussie geluidjes die later pas breder te horen zijn in de popmuziek. De combinatie met de stem van David Sylvian is een super mix. Serene rust, sfeer, en "verhulde" complexiteit. Beter kan ik niet duiden waar de pracht zit.

Waar je je bij veel muziek concentreert op 1 á 2 dingen, zang, gitaar, drums, o.i.d. is deze muziek een voortdurende stroom van aandacht trekkers voorzien van "Ohh!" en "Ahh!" momenten. Vooral "Snow Borne Sorrow", dit is "gek-makend" mooi in accenten, ontwikkeling en toch met een doorlopende supermooie luisterlijn. Een meesterwerkje op een meesterwerk! Wow!

Top 40

Helaas, geen Top 40 succes.

 

2005 op Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/2005

 

-H5N1, een ook voor mensen gevaarlijke variant van vogelpest, verspreidt zich vanuit China en Zuidoost-Azië over de wereld.

-De ruimtesonde Huygens landt op de Saturnusmaan Titan.

-De 66-jarige Roemeense vrouw Adriana Iliescu schenkt het leven aan een dochter uit een geïmplanteerde eicel.

-Onthulling van de Airbus A380 in Toulouse.

-De domeinnaam Youtube wordt geregistreerd.

-De orkaan Katrina trekt verwoestend over de stad New Orleans.

-Estland heeft een wereldprimeur: bij de gemeenteraadsverkiezingen kan via internet een geldige stem worden uitgebracht.

-Elf uitgeprocedeerde asielzoekers komen om in een brand in het detentiecentrum op Schiphol-Oost.

-Door storm en winterse buien ontstaat de langste avondspits in Nederland ooit: er staat 802 kilometer file om 18.00 uur. Pas om 05.20 uur, de volgende ochtend, zijn alle files opgelost. Honderden reizigers (ook per trein) brengen de nacht door in opvangplaatsen. Deze dag was ook de donkerste dag ooit gemeten in de Bilt. Het KNMI wist een globale straling van 7 joules per vierkante centimeter te noteren. (Zie: Sneeuwstorm van 25 november 2005)

 
 
 

-In most of Europe, copyright expired on a number of classic pop and rock-and-roll songs recorded in 1954 and earlier, includingBill Haley's "Rock Around the Clock", and "Only You" by The Platters.

-Legendary blues-rock group Cream reunites for four shows in London's Royal Albert Hall.

-Pink Floyd announce that they will reunite with former bassist Roger Waters, who left the band in 1985, on July 2 for the Live 8London concert. This will be the first time the band played together as a quartet since The Wall tour in 1981, and the first public performance by Pink Floyd since 1994.

 
 

Bestverkochte singles in Nederland:

-Artiesten voor Azië - Als Je Iets Kan Doen

-Guus Meeuwis - Geef Mij Je Angst

-James Blunt - You're Beautiful

-Lange Frans & Baas B - Het Land Van...

-Jan Smit - Laura

-Ch!pz - One, Two, Three!

-Schnappi - Das Kleine Krokodil

-Sugababes - Push The Button

-Madonna - Hung Up

-Robbie Williams - Tripping

 

Bestverkochte albums in Nederland:

-Katie Melua - Piece By Piece

-Anouk - Hotel New York

-Robbie Williams - Intensive Care

-Jan Smit - Jansmit.com

-Coldplay - X&Y

-Guus Meeuwis - Tien Jaar Levensecht

-Kane - Fearless

-Madonna - Confessions On A Dance Floor

-Keane - Hopes And Fears

-Il Divo - Il Divo

Weergaven: 10

Share
Share