Robert Jan Stips in Beauforthuis in Austerlitz (3-4-2016)

Share

Vooraf

Bijna een jaar na de gemiste eerste editie van het “3 vleugels concert” komen we aan in Austerlitz. Een hele mooie locatie in de bossen bij Zeist. We wil zeggen een goede vriend, mede Supersister liefhebber, en ik. (De vriend van ooit de MTS waar al vaker aan gerefereerd is op CD-SCORE.)

In Austerlitz is het behoorlijk warmer dan thuis. Na het verkennen van de locatie kunnen we buiten in de zon ons voorbereiden op wat komen gaat met de aangeboden tapas en een lekker biertje/wijntje.

Eerder zijn we nog naar een andere voorstelling van Robert Jan Stips geweest in Parkvilla in Alphen aan de Rijn (12-11-2015), maar deze keer gaat er toch wel iets heel speciaals plaatsvinden. De eerste 3 albums van Supersister integraal gespeeld op 3 vleugels!

Hoe doe je dat? Hoe zal dat zijn? Bovendien is vandaag de CD/DVD presentatie van de eerste editie. Ja, er zijn toen opnames gemaakt die nu gepresenteerd worden. Nog wel door Leo Blokhuis. Erg leuk dat hij hier ook bij betrokken is en dit gaat doen. Dat past bij de geschiedenis van Robert Jan Stips en Supersister.

Optreden

Robert Jan Stips In Beauforthuis in Austerlitz 3-4-2016 (23)Robert Jan vertelt ter introductie over de achtergrond van Supersister, zijn eigen voorgeschiedenis en van het ontstaan van het idee met de 3 vleugels.

De start is natuurlijk met de muziek van de LP “Present from Nancy”. Als snel hoor ik dat de muziek van Supersister zich heel goed leent om op vleugel gespeeld te worden. Alle melodieën breaks en wisselingen komen heel goed over. Het klinkt ook heel goed in deze zaal.

En ja, het is echt zo, Robert Jan Stips speelt op 3 vleugels. Langzaam beweegt hij zich van vleugel naar vleugel. Zich af en toe best ver strekkend om de pedalen ook te kunnen bedienen. Het gaat moeiteloos lijkt het. Voor mij ziet het er ondoenlijk uit, maar hij lijkt er helemaal niet mee te zitten. Zo is zijn “aandacht” verdeeld over de hele zaal. Ten minste als hij zingt is zijn blik wel regelmatig op de zaal gericht. Je ziet ook hoe hij zich in de muziek inleeft, de ogen sluitend of naar het klavier “starend”. Mooi!

Tussen de afzonderlijke nummers door vertelt Robert Jan Stips nog wat anekdotes over de opnames van het album. Vooral het idee dat dit 's nachts, want goedkoop, moest gebeuren maakt indruk. Ze hadden wel inzet in die tijd!

Zo wordt het hele album ten gehore gebracht.

Present from Nancy

Supersister - Present From Nancy [1970]

Kant 1:
Present from Nancy
Memories Are New

Kant 2:
Corporation Combo Boys
Metamorphosis
Dona Nobis Pacem

"Dona Nobis Pacem” is weer prachtig. Het wordt een aangepaste versie deze avond, wordt verklaard. Moeilijk te reproduceren of niet, ik geniet met volle teugen. Hoor ik daar een stukje Satie voor de “kerkklok” geluiden uit?

Daarmee is “Present from Nancy” klaar en wordt “To The Highest Bidder” geïntroduceerd. De uitleg over het ontstaan van de titel is leuk, maar te veel om hier uit te leggen.

To The Highest Bidder

Supersister - To The Highest Bidder [1971]

Kant 1:
A Girl Named You
No Tree Will Grow (On Too High A Mountain)

“To The Highest Bidder” is duidelijk een stukje verder in de ontwikkeling van Supersister. De eerste 2 nummers zijn fantastisch. Ondanks de moeite die Robert Jan Stips heeft om het vocaal nog waar te maken. Ik hoorde hem ook heel even inhouden toen een vogel buiten heel goed hoorbaar mee begon te fluiten. Grappig.

Robert Jan Stips In Beauforthuis in Austerlitz 3-4-2016 (16)Het is halverwege de hoeveelheid te spelen LP-kanten en dus een logisch moment voor een pauze. Maar ook een goed moment voor de overhandiging van de eerste CD/DVD van “Present to the Highest Pudding”. De registratie van de eerste keer dat de Supersister muziek zo werd gespeeld, een jaar geleden. Leo Blokhuis doet de overhandiging met natuurlijk ook weer een mooi verhaal. Leuk is ook dat hij verklaart dat Robert Jan (Supersister) een standbeeld verdient voor de vernieuwing/avontuurlijkheid die ze nagestreefd en gebracht hebben in de popmuziek. Robert Jan doet er verder heel bescheiden over, maar het goede nieuws is dus dat “Present to the Highest Pudding” vanaf nu te koop is!

Kant 2:
Energy (Out Of Future)
Higher

Na de pauze wordt met nieuwe energie het gelijknamige nummer ingezet. In deze nummers zitten weer een paar van die briljantjes waar ik alleen al de LP’s voor had willen aanschaffen. De “sprankel dichtheid" van de muziek is groeiende.

Op naar de finale “Pudding En Gisteren”. Bijzonder om te beseffen dat dit muziek voor een ballet is, letterlijk.

Pudding En Gisteren

Supersister - Pudding en Gisteren [1972]

Kant 1:
Radio
Supersisterretsisrepus
Psychopath
Judy Goes On Holiday
Love You In The Morning

Kant 2:
Pudding En Gisteren - Music For Ballet

In “Radio” roept Robert Jan Stips de hulp in van de dames in het publiek om het hoge “A little love” te zingen. Leuk! “5 Beaufort!”, roept hij hierna...

“Supersisterretsisrepus” krijgt als kortste nummer onverwacht veel aandacht. Voor mij heel leuk omdat dit minieme stukje muziek me op de een of andere manier heel veel plezier bezorgt. Hoe kom je er op om dit op een LP te zetten?

Robert Jan geeft uitleg over de opbouw met toenemende muziekmaat grootte en het afnemen daarvan, door het achterste voren er aan te plakken. Dit effect schijnt op de DVD gereconstrueerd te zijn!

De hele eerste LP-kant van “Pudding En Gisteren” kan niet stuk. Dit zijn allemaal top nummers in een zeer aangename uitvoering. Dit komt echt heel goed tot uitging op een vleugel. Wat een mooie muziek is dit toch!

Robert Jan Stips In Beauforthuis in Austerlitz 3-4-2016 (4)De laatste LP-kant is een lang stuk, “Pudding En Gisteren - Music For Ballet”. Vroeger toch wel een geheel wat niet in een keer te verwerken was. Inmiddels juist heel mooi omdat het zo’n groot meeslepend "verhaal” is. Ik kan me er wel een ballet bij voorstellen, maar zo luister ik niet naar muziek. Het gaat mij om wat ik beleef als ik al deze vreemde wendingen en stops, breaks en wat voor variaties zijn er nog meer, ervaar. Het geheel is voor mij een bijzonder stukje Nederlandse popmuziek en verdient inderdaad iets vergelijkbaars als een standbeeld. Iets waardoor het niet vergeten raakt en z’n plek behoudt in de Nederlandse geschiedenis.

Afsluiting

Robert Jan Stips In Beauforthuis in Austerlitz 3-4-2016 (21)Om te beginnen hebben we beide de CD/DVD “Present to the Highest Pudding” gekocht. Die krijgt een ere plaatsje in de collectie! Ook is er is nog even een zaadje geplant voor een optreden in Oudendijk, misschien ooit?

Het was onvergetelijk! Een prachtige aanvulling op het optreden in Den Haag ooit in 2001, 2 of 3 Mei in de Koninklijke Schouwburg. Dat was de ultieme beleving.

Weergaven: 1

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share