PINKPOP 1980

Share


1980 Pinkpop Geleen

(Concerten, Festivals, Optredens)

4.2.7
Pinkpop 1980 poster

Vooraf

De 1979 editie smaakte naar meer. We hadden zo'n leuke tijd gehad, dat moesten we nog eens over doen. 

De reis

De groep in trein is ook groter dan eerder. "Hanzel" is er ook bij en er rijden 2 of 3 jongens uit de Wieringermeer mee. Kennissen van een van ons. We hebben uiteindelijk niet veel contact met hen gehad, omdat de ze al voor Amsterdam behoorlijk stoned waren. Op de een of andere manier slaagden ze er toch in om bij ons in de buurt te blijven. Ook deze keer zijn we een dag eerder naar Geleen gegaan en om ergens te overnachten zodat we op tijd op het festival terrein kunnen zijn.

Ik heb er geen herinnering aan hoe we in Geleen op onze overnachtingsplek zijn gekomen, maar het is wel een hele toffe plek. Een weiland tegen een heuvel aan met uitzicht over de stad. Er staan nog veel meer Pinkpop-gangers wat het op zich al leuk maakte.

Nadat de tenten opgezet zijn of de slaapzakken ergens gedropt, gaan we naar Geleen toe. Ik weet niet waarom en hoe het geregeld is, maar weet wel dat we met de taxi gingen en we het gevoel hadden behoorlijk meer gereden te hebben dan nodig. We werden wel in het centrum afgezet en kwamen al snel bij een terras uit, bezet met veel Pinkpop-gangers.

Wat me vooral bijgebleven is, is het aantal Herman Brood T-shirts wat daar gedragen werd. Het was op het hoogtepunt van z'n roem. Bijna had ik kort daarvoor of daarna ook een concert van Herman Brood bijgewoond. Hij zou in Zwaag optreden, de kaartjes waren al binnen, maar Herman kwam niet. Wat ging er mis? Ik weet het nog steeds niet.

We zijn uiteindelijk weer op het weilandje terug gekomen en hebben daar een prachtige avond meegemaakt. Er werd heel veel geweldige muziek gespeeld en gemaakt. Overal zaten leuke interessante mensen en overal kon je een praatje maken. Ons groepje, inclusief "Wieringermeer", zat bij een groepje meiden uit Gieten. Ook daar was het heel gezellig. Al was ik wel enigszins teleurgesteld toen de "Wieringermeer" in de tenten van "Gieten" belandde en ik/wij niet.

Pinkpop 1980 Hanzel (1)
1980 Pinkpop Geleen

Afijn, ik heb heerlijk geslapen en de volgende dag zijn we lopend naar het sportpark gegaan. Dat was heel anders dan vanaf het station komen lopen. Heel Geleen was inmiddels vergeven van de tenten en tentjes. Gewoon op de gazons van de huizen. Maar ook campertjes en gewone auto's waarin mensen geslapen hadden.

Pinkpop 1979 Hanzel (1)
1980 Pinkpop Geleen

Heel Geleen leek ook alles te doen om het het bezoek naar de zin te maken. Zoiets heb ik elders nooit meegemaakt, heel bijzonder. Stapvoets kwamen we op het terrein aan, tussen al die tienduizenden anderen. Heel indrukwekkend!

Binnen

We zijn op het terrein beland en hadden volgens mij best een mooi plekje niet te ver van het podium. 

Garland Jeffreys bracht als starter z'n vrolijke muziek. Misschien wel een leuke poging om het festival op gang te krijgen. Deze muziek was zeker niet onze stijl, voor ons daardoor een gemiste kans om het geheel meer inhoud te geven.

Pinkpop 1980 Hanzel (5)
Raymond van het Groenewoud op Pinkpop 1980

Raymond van het Groenewoud was bij tijd en wijle leuk, op z'n eigen charmante manier. Als hij liefde zoekt ("Je veux de l'amour") heeft het echt wel wat. Ik ken een echte fan die het me niet in dank zal afnemen, maar ik ben er uiteindelijk niet enthousiaster van geworden.

Pinkpop 1980 Hanzel (7)
Joe Jackson op Pinkpop 1980

Joe Jackson was werd toen ook nog steeds met de punk in verband gebracht en kreeg niet echt de aandacht. Het album "Night and day" en wat daarna kwam kenden we toen nog niet. Een goed voorbeeld van hoe je je in een artiest kan vergissen (setlist).

Pinkpop 1980 Hanzel (1)
The Specials op Pinkpop 1980

Mijn speciale aandacht ging uit naar The Specials, dat vond en vind ik heerlijke muziek. En dat hebben ze in die zin waar gemaakt. De singles "A Message To You Rudy" en "Gangsters" konden niet overtroffen worden, maar daar heb ik vrede mee (setlist).

Pinkpop 1980 Hanzel (4)
Van Halen op Pinkpop 1980

Ik hou niet van de muziek van Van Halen in het algemeen, maar vind de nummers "Eruption", "Runnin' With the Devil" en "You Really Got Me" wel prachtig. Destijds hadden ze nog niet zo veel minder goede muziek gemaakt. Ik was op basis van de genoemde nummers in zeer grote verwachting van een spetterend concert. Zelden ben ik meer teleurgesteld geweest. Wat een flut vertoning. Niks spetteren, makke schapen waren het en hij had ook nog eens een grote pleister op z'n neus omdat hij zich gestoten had. Het leek nergens op. Bah! (setlist)

Gelukkig lukte het de The J. Geils Band om nog wat sfeer te maken. Dat deden ze knap, daar kon Van Halen veel van leren! (setlist) Uiteindelijk was The Jam de afsluiter, maar daar weet ik niks meer van. Zijn we voor tijd vertrokken? (setlist)

 

Pinkpop 1979 Hanzel (10)
Pinkpop 1980 Geleen

De foto's van een min of meer verlaten terrein tonen aan dat we toch behoorlijk lang zijn gebleven. Of ging iedereen al voor afloop weg?

Pinkpop 1979 Hanzel (3)
Pinkpop 1980 Geleen

Het beeld hierboven kan ik toch niet overslaan. Daar lig ik dan in m'n gele Pinkpop hemd en m'n oranje sportbroekje. Het is het bewijs van het gele hemd dat ik in (zie) 1978 op Pinkpop gekocht heb. Schattig hè? Naast me zit niet "Hanzel", maar een andere goede (muziek) vriend waar nog steeds goed contact mee is.

De afronding

Pinkpop was fantastisch buiten de muziek om. De optredens zijn teveel een oppervlakkige ervaring geworden. Maar als geheel een topjaar met vele mooie herinneringen. Achteraf is het toch de laatste gebleken, best vreemd na zo'n mooie ervaring. Ik denk dat dit aan het programma lag.

De drie hoofdacts in 1981 hadden we niets mee in die tijd en zelfs U2 kon met het eerste album "Boy" bij de meesten van ons geen potten breken. Voor mij jammer. Ik was wel fan van het eerste uur, maar kon toen nog niet vermoeden wat ik ging missen.

Met dank aan "Hanzel" voor de foto's!!!!

Addendum

In m'n prullaria heb ik (2018) nog een flyer van Pinkpop 1980 gevonden:

Pinkpop flyer 1980
Pinkpop flyer 1980

Weergaven: 2

Share
Share