Porcupine Tree in HMH (12-10-2009)

Share

In 2005 ben ik met een goede vriend naar Porcupine Tree geweest in Paradiso. Je zou kunnen zeggen dat we samen de muziek van Porcupine Tree ontdekt hebben. Zo zijn we samen ook weer naar de HMH gegaan.

Als voorprogramma trad Robert Fripp op. Het werd een bijzonder optreden. De zaallichten waren al een tijdje gedimd toen er een man naast een soort hifi-toren op een stoel ging zitten en op z'n gitaar begon te spelen.

Echter voordat hij daarmee begon had hij een hele serie knoppen op de apparatuur in de toren bediend. Het gitaargeluid werd hier vrij bijzonder van, al was het moeilijk te bepalen of de man nog steeds bezig was z'n gitaar te stemmen of dat hij al begonnen was met z'n optreden.

Ik was me bewust van de faam en achtergronden van Robert Fripp, dus ik heb z'n verrichtingen met aandacht gevolgd. Dat kon niet van de rest van het publiek worden gezegd. Die hadden kennelijk ook niet het idee dat het optreden van Robert Fripp al begonnen was. Er kwam een hele brei aan gitaar geluiden voorbij en opeens was het genoeg. Robert Fripp stond weer op, zette z'n apparatuur weer uit en verliet het podium zonder een moment iets anders met het publiek uitgewisseld te hebben dan donkere blikken. Heel bizar!

Dat was de inleiding voor het optreden van Porcupine Tree. Vanavond wordt "The Incident" integraal live gespeeld, dus de verwachtingen zijn hoog. Nadat de band is opgekomen laat Steven Wilson weten dat muziek het best zonder afleiding genoten kan worden. Bovendien heeft hij een hekel aan media gedoe, dus het licht in de zaal ging uit tot een niveau dat alleen wat vage schimmen van de band zichtbaar bleven.

Daar zat ik dan met m'n camera in de aanslag om bij de 3e keer dat ik de band live zie eens fatsoenlijke foto's te maken. Weer niks. Het optreden start verkeerd en de stemming blijft terneergeslagen. Hoewel het in het donker genieten van muziek ook thuis wel eens gekozen wordt om de impact te verhogen, lukt het vanavond niet. De muziek is natuurlijk goed, maar toch mist er sfeer. Voor een concert is dit toch niet zo'n goed idee, dan wil je ook contact met de band. Dan is ook de non-verbale communicatie belangrijk.

Zonde, het gevoel blijft dat ik daardoor toch iets gemist heb en sindsdien (juli 2019) is dat gevoel nog niet weggenomen.

Weergaven: 3

Share
Share