WEEK 2 VAN DE CD-SCORE “DRAAITAFEL” (2016)

Share

De meeste aangekondigde releases voor januari moeten nog komen. Het lijstje nieuw is dus vrij bescheiden deze week. Maar goed ook want ik begin voor m'n gevoel nu al een backlog op te bouwen.

Veel muziek lijkt zich nog niet volledig aan me getoond te hebben en dus durf ik de stap nog niet te nemen om ze van de "draaitafel" te halen.

Ook is er nog geen muziek geweest die in de "platenkast" belandt omdat ze te mooi en interessant zijn of nog steeds een belofte inhouden, maar toch ook geen materiaal zijn om een review aan te wijden.

Er staan ook relatief veel oudere albums in de lijst, dat is het resultaat van het "kerstreces". De zoektocht is door gegaan, en als er bovenop niets nieuws te vinden is graaf je gewoon wat dieper.

De albums waar ik nu het liefst naar luister zijn:

Chairlift - SomethingChairlift - Something (2012):  Chairlift is voor mij een onbekende band, maar komen binnenkort met hun derde album. Het is vrij "poppie" muziek die aan de jaren 80 doet denken. In een aantrekkelijke sound verwerken ze veel elektronische versieringen die de muziek een eigen karakter geven. De zang is ook heel prettig waardoor het geheel van deze muziek wel overeind blijft, waar ik veel hedendaagse popmuziek niet lang aan kan horen.


Erik Wøllo & Deborah Martin - Between Worlds
Erik Wøllo & Deborah Martin - Between Worlds (2009): Nog een wat ouder album. Hoewel Erik Wøllo en Deborah Martin persoonlijk inmiddels al meer albums hebben uitgebracht. O.a. ""Eye Of The Wizzard" van Deborah Martin heeft vorig jaar op de CD-SCORE "draaitafel" gelegen. Zo ben ik ook deze muziek tegen gekomen. 

Iedereen die wel eens in het westen van de USA geweest is, o.a. Monument valley,  en de gebieden heeft gezien, met name canyons, b.v. Canyon de Chelly, waar de indianen woonden in stenen huizen, raakt diep onder de indruk, en krijgt behoefte aan dit soort muziek.

We hebben daar toen een mooie CD van David & Steve Gordon  gekocht: "Sacred Earth Drums". Zij hebben zich gespecialiseerd in dit genre.

De diepe sfeer en doorleefdheid van de muziek van "Between Worlds" verrast me en grijpt me . Het brengt me weer terug naar het enorme ontzag wat ik ervoer toen ik Monument valley inreed.

En dat is maar 1 van de 3 albums met Erik Wøllo die de moeite waard zijn.

Horizontal Ascension - Horizontal AscensionHorizontal Ascension - Horizontal Ascension: De eerste release onder deze naam van 3 Duitse muzikanten. Nu ik weet dat het Duits is, snap ik ook beter wat ik hoor. De zang heeft iets typisch, iets wat ik dus ook bij Triumvirat hoor.

Ook dit is prog rock en goed genoeg om op te vallen. Wat ik al noemde, de zang, is niet altijd de reden dat ik meegenomen wordt met de muziek. Dat is jammer, maar kan nog groeien.

De stijl van de muziek is dus wel datgene wat me pakt. Mooi opgebouwde nummers met verrassende intermezzo's en wendingen. Mooi neer gezet met de gitaren en piano/orgel klanken. 

 

Nieuw deze week:

Benjamin - The Bear And The Barn OwlBenjamin - The Bear And The Barn Owl: Muziek van een totaal onbekende Canadees. Mooi akoestisch, interessante stem.

Howard Givens & Craig Padilla - Life Flows WaterHoward Givens & Craig Padilla - Life Flows Water: Een oudgediende, Craig Padilla, in een nieuwe samenwerking met de onbekende Howard Givens. Ze maken de soort elektronische muziek, Klaus Schulze, Tangerine Dream,  waar ik maar geen genoeg van krijg.

Orchestre Celesti - The Court Of Miracles Vol 1.Orchestre Celesti - The Court Of Miracles Vol 1. (2014): Prog rock uit Italië. Er is inmiddels ook een Vol 2., nog even afwachten wat de ervaringen met deze worden. Dit is een nog wat ongrijpbare prog rock muziek met een klassiek tintje. Dit kan zomaar onmisbaar worden.

Paper Kites - TwelvefourPaper Kites - Twelvefour:  Terug naar de kwetsbare "popmuziek" van de Paper Kites. Het tweede album van deze groep. Lichte, luchtige gitaar muziek met heel ontspannen zang. Een heel lekkere, prettige sound.

Sailor Free - Spiritual RevolutionSailor Free - Spiritual Revolution (2012): Kennelijk de gemiste come back van deze band. Een voor mij onbekende Italiaanse band. Ze maken echt mooie (prog) rock muziek. Muziek met een verhaal en aangekleed als een concept album. De eerste kennismaking hakte er bij mij meteen in. Waarschijnlijk een groeibriljantje.

Tiebreaker - We Come From The MountainsTiebreaker - We Come From The Mountains: Een in Noorwegen al wat grotere band. Fijne rock muziek met een vleugje nostalgie, "The good old days.". Maar ook nieuwe rock muziek met een grote potentie.

Weergaven: 1

Share