“DRAAITAFEL” BESPREEKWEEK 13-9-2017

Share

Het Aanbod

Welke muziek vind je deze week onder de wekelijkse aankondiging "Draaitafel" bespreekweek", wat zijn de overblijvers na selectie van het aanbod?

Die vraag kan weer gewoon beantwoord worden met het bespreken van de muziek en wat er bij komt kijken om dit voor elkaar te krijgen. Alhoewel, de vakantie heeft z'n werk gedaan en opstarten is toch even een dingetje. Toch heb ik al de tijd gehad om de vakantiekeuze, qua muziek, weer in te wisselen voor de "Draaitafel" en komt er gewoon weer muziek boven drijven waar ik bovengemiddeld tot enorm van geniet.

De indrukken van de vakantie worden zo weer achter gelaten, al blijft het feit dat de iPod overleden is de vakantie wel achtervolgen. Het kon bijna niet gebeuren, maar 's nachts is een fles water waar de dop niet goed op zat, precies met de opening boven de docking station gevallen. De iPod stond er in en de fles heeft het langzaam vol gedruppeld met water. Toen we dit 's morgens ontdekten was het te laat.

De docking station wil geen enkele iPod meer opladen en de iPod zelf laat zich niet meer opladen. Shit! 160 GB aan luisterplezier naar de knoppen! Op naar een nieuwe fase in het vieren van de vakanties, ook daar lijkt het streamen nu een vaste waarde te worden.

Alhoewel, als het we het verhaal van "Hanzel" lezen is de iPhone inmiddels een heel goed alternatief. Vers van de pers, er is nu ook een iPhone X met 256 GB, dat lijkt me lijkt me wel voldoende voor de komende jaren. Alleen de prijs ... € 1329,- ... . Oeps, dan maar gewoon een iPhone 8, ook geen koopje.

De Opvaller(s)

Maar welke min of meer bekende artiesten hebben zich al onderscheiden en gemanifesteerd als "Hé, dat is echt lekker om naar te luisteren!"?

Sverre Knut Johansen - Secret Space Program:

Nog nooit van gehoord, maar toch een leeftijdsgenoot uit Noorwegen met al een mooi oevre aan muziek.

Elektronische muziek zoals dit zet ik graag op, vooral als er veel werk van de opnames is gemaakt. Zolang de drums maar niet te duidelijk aan dance muziek doen denken ben ik een bereidwillig luisteraar.

Toch moet de muziek wel identiteit krijgen om er nog eens naar terug te grijpen. De naam "Secret Space Program" is dan een leuke aanzet om een beeld te krijgen bij de muziek. Er zit namelijk veel echo in en er komen veel "verdwaalde" geluidsflarden langs.

Met deze elementen is de muziek al goed op weg. Dan is er alleen nog een vorm van een verhaal nodig om de aandacht vast te houden. Dat wordt ingevuld op een manier die me aan een leader van een politieserie op TV doet denken. Er zit spanning in en het is dynamisch met veel climax-achtige momenten. Zeg maar maar Vangelis met een Enigma mix. Ruim voldoende om bij weg te dromen en te genieten van de klanken.

Tidal:

Spotify:

In Slaughter Natives ‎– Psicofonias - Las Voces Desconocidas:

Ik vermoed dat de gemiddelde bezoeker van CD-SCORE door de aanblik van de hoes en de naam van de band "In Slaughter Natives" de neiging heeft om dit maar over te slaan. Dat had ik ook, totdat ik toch iets langer luisterde.

Ook deze Zweedse band (alle goede muziek komt deze week uit het Noorden) timmert al een tijdje aan de weg en maakt industrialdark ambient.  Dat is precies wat het is, maar absoluut niet op een nare manier.

Dit is "spannende" muziek waar de industrial component niet gepaard gaat met onaangename geluiden. Er wordt weliswaar een onheilspellende sfeer neergezet, maar wel een die blijft boeien. Dit is een spannende geluidsfilm van voor tot achter.

Vooral de delen die aan een groot orkest doen denken liggen wat mij betreft geweldig in het gehoor. Wat een "geweld" spreekt daar uit en wat een intensiteit heeft het.

De spanning wordt opgebouwd rond het idee van "stemmen van doden".  Op zich al een idee om kippenvel van te krijgen. Als je die gedachte vast houdt tijdens het beluisteren van de muziek kan je niet de neiging onderdrukken om af en toe de kamer rond te kijken of er toch niet iets zichtbaars met deze muziek gepaard gaat...

.

Helaas, dit kan niet via Tidal of Spotify beluisterd worden, alleen via Bandcamp.

Tidal:

(Helaas)

Spotify:

(Helaas)

Weergaven: 3

Share

2 gedachten over ““DRAAITAFEL” BESPREEKWEEK 13-9-2017”

Reacties zijn gesloten.