“DRAAITAFEL” BESPREEKWEEK 14-3-2019

Share

Het aanbod

Welke muziek vind je deze week onder de wekelijkse aankondiging "Draaitafel" bespreekweek", wat zijn de overblijvers na selectie van het aanbod?

Het verhaal

De afgelopen maand is de week niet besproken, omdat een hele heftige griep dat onmogelijk maakte. Nog steeds is niet alle energie terug die nodig is om de routine in stand te houden.

Een andere verstorende factor is dat het wel heel fijn is om naar de naar DSD geripte CD's te luisteren. Ik speel zelfs met de gedachte om de wekelijkse publicaties een maand op te schuiven.

M'n enthousiasme over het DSD-geluid is zo groot dat ik maar een vrij hoekje van de homepagina van CD-SCORE ben gaan benutten om het onder de aandacht te houden.

Zo'n tocht langs alle CD's die ooit aangeschaft zijn laat je weer even stil staan bij het hoe en waarom van die aanschaf. Vooral de wat oudere CD's zijn niet achteloos gekocht. Er zat in die tijd nog niet zoveel rek in de portemonnee en de aankoop van de uitverkoren CD betekende dat er minstens 5 anderen niet aangeschaft werden.

Hoe anders is dat nu. Via Tidal of Spotify is zo'n beetje alles te vinden wat er uitgebracht wordt. Daarmee devalueert het afspelen van muziek toch wel naar een heel argeloos niveau. De CD-kast is teruggebracht naar een afspeellijst. Ik merk wel dat er nog steeds mensen zijn die daar heel zorgvuldig mee om gaan en op die manier een "collectie" beheren. De kans is groot dat als ik nu zou beginnen dat ik het net zo zou doen.

Toch ben ik door het rippen van de CD's de waarde van het bezit ervan ook weer meer gaan koesteren. Heb ik de neiging om CD's te kopen die ik eerder heb overgeslagen. Hoop ik dat er bij elk concert ook een stand is waar ik de CD's van die artiest kan bemachtigen. Dat blijft toch het leukst, vooral als de artiest die CD ook wil signeren. Daar hebben de streamingdiensten nog geen antwoord op. 

De opvaller(s) 

Maar zijn er dan nog min of meer bekende artiesten geweest die zich afgelopen tijd op de "Draaitafel" onderscheiden hebben en zich gemanifesteerd hebben als "Hé, dat is echt lekker om naar te luisteren!"?

Thomas Dybdahl ‎– All These Things

Thomas Dybdahl ‎– All These Things:

De Noor Thomas Dybdahl is met z'n 10e album dan eindelijk bij mij in beeld gekomen. In eerste instantie viel deze singer songwriter nog niet op in de playlist, maar na verloop van tijd ging ik z'n stijl herkennen en waarderen.

De enigszins hees klinkende stem van Thomas Dybdahl is een sfeermaker. De muziek eronder lijkt een logisch gevolg te zijn van die klank en expressie. Het resultaat is wat melancholisch en relaxt aandoende luistermuziek. Opvallend door z'n eigenheid, maar ook door de bescheiden houding.

Die aanvankelijk ingehouden klinkende muziek gaat leven als je het gaat herkennen. Het krijgt dan zelfs een sprankelende detaillering die het bijzonder maakt qua stijl en het onthult ook met hoeveel zorg dit album gemaakt is.

Het advies is dus om dit album de tijd te geven om zich aan je te openbaren. Geheid dat je er een stuk muziek voor de eeuwigheid in vind. Iets om bij vele gelegenheden op te zetten omdat het zulke lekkere muziek is.

Tidal:

Spotify:

Bezoeken: 0

Share