Sting in AFAS live in Amsterdam (5-4-2017)

Share

Een echt Sting concert stond al weer een tijdje hoog op de verlanglijst. Samen optreden met Paul Simon in 2015 was heel leuk, Symphonica In Rosso in 2010 heel apart, maar een echt Sting concert meemaken was alweer 16 jaar geleden (2000 in Ahoy)!

Wat is er allemaal niet gebeurd in die tijd? Veel, ook met Sting. Het laatste popalbum ("Sacred Love") is ook alweer uit 2003. En nu dan weer "57th & 9th". Een soort nieuw begin met weer Police-achtige rock muziek net als eind jaren '70.

Onafwendbaar hoop je dan op een concert à la Ahoy in 1986, een absoluut hoogtepunt op basis van "The Dream Of The Blue Turtles". Of 1988, de Statenhal in Den Haag, naar aanleiding van "...Nothing Like The Sun", "Little Wing" echoot nog steeds na in m'n geheugen. Of het summum zoals die in 2000 ten gehore gebracht werd naar aanleiding van "Brand New Day". Hoe kan het nog beter worden?

Sting in AFAS live in Amsterdam (5-4-2017) Sting als start van het voorprogramma.
Sting als start van het voorprogramma.

Om te beginnen door te verrassen. We zijn ons bewust van de geplande aanvangstijd, maar ineens komt niet het voorprogramma, maar Sting het podium oplopen en begint een nummer op gitaar te spelen. Een lichte paniek komt over me heen, de laatste check of ik er echt helemaal klaar voor ben om het allemaal te registreren had ik nog niet gedaan en nu lijk ik al van alles te missen.

Sting in AFAS live in Amsterdam (5-4-2017) Stings zoon Joe Sumner in het voorprogramma.
Stings zoon Joe Sumner in het voorprogramma.

Een mooie akoestische versie van "Heading South on the Great North Road" van het nieuwe album. Dan komt ook z'n zoon Joe het toneel op om mee te zingen. Prachtig! Aan alle twijfel komt direct een eind, het is nu al geweldig!

Joe blijkt een aardig woordje Nederlands te kennen. Hoezo dat? Maakt niet uit, hij weet het volgende nummer netjes in het Nederlands aan te kondigen. Weet zich meer dan staande te houden met een paar mooi nummers waarbij hij zichzelf begeleid op elektrische gitaar. De ingrediënten zijn er, hoe kom je aan een carrière zoals z'n vader heeft?

Sting in AFAS live in Amsterdam (5-4-2017) De Last Bandoleros met Percy Cardona in het voorprogramma.
De Last Bandoleros met Percy Cardona in het voorprogramma.

Even later komen de Last Bandoleros het toneel op om mee te spelen. Wat een leuke band is dat! Als ze ook hun eigen muziek spelen besluit ik om hun gelijknamige EP te gaan kopen. Nog even later wordt er een accordeon speler aan de groep toegevoegd: Percy Cardona. Wat een show weet hij er van te maken met z'n "Squeezebox". Het wordt een vrolijk allegaartje als Sting ook nog even meedoet. Wat een feest en het moet eigenlijk nog echt beginnen!

Sting in AFAS live in Amsterdam (5-4-2017) met Dominic Miller
Dominic Miller

Om de verrassingen er maar in te houden komt Sting 5 minuten voor de geplande aanvang terug voor zijn deel van de avond. Alhoewel, de Last Bandoleros blijken z'n begeleidingsband te zijn. Wel aangevuld met het fantastische gitaarspel van de onafscheidelijke Dominic Miller en ook de zoon van Dominic, Rufus. De appel valt niet ver van de boom, blijkt. Het is een familie avond. (Bij de Last Bandoleros spelen twee broers.) Zo mag de avond wel getypeerd worden, een heerlijk feest als was het een familiefeest.

Sting in AFAS live in Amsterdam (5-4-2017) Mooie begeleiding van Percy Cardona op accordeon.
Mooie begeleiding van Percy Cardona op accordeon.

De verrassing zit hem niet in de muziek. Er wordt ons een mooie mix voorgeschoteld met ook redelijk veel Police werk. Toch is het eerste hoogtepunt "Englishman in New York". Wat een fantastisch nummer met al die breaks! Het rockt er lekker op los waardoor de afwisseling met "I Hung My Head" er heel goed uitkomt. Mooi is ook de het meespelen van de accordeon van Percy Cardona.  Hij weet alle aandacht naar zich toe te trekken, een podiumbeest!

Sting neemt nog meer gas terug met "Shape of My Heart", prachtig!

“Shape of My Heart”

 

Sting in AFAS live in Amsterdam (5-4-2017)
Sting

"Message in a Bottle" komt al vroeg in het programma, hoe kan je anders met zoveel mooie muziek. De uitvoering is ouderwets fantastisch. We krijgen alle ruimte om mee te brullen, zoals dat vroeger ook gebeurde. Hij vraagt er zelfs om: "Amsterdam, I wanna hear you right now". Oude tijden herleven en iedereen geniet er van, zelfs Sting: De eerste "Iooohoho" kinkt!

“Message in a Bottle”

 

Er volgt een zeer terecht eerbetoon aan David Bowie. Joe Sumner zingt "Ashes to Ashes". Heel mooi!

We zijn dan al flink op weg, de finale met de hoogste hoogtepunten komt er aan. "Walking on the Moon" is voor mij een groot cadeau. Ik ben altijd heel gek geweest op dit nummer, heerlijk die bas. En weer werd er alle tijd genomen om het publiek mee te nemen, we hebben heerlijk "ge-ioooh-ioohd". De overgang naar "So Lonely" is er een uit duizenden. Nog meer mee-galm tijd, "Lo-Lo-Lo-Lo".

Het feest gaat door, een nieuwe concert standaard is aan de beurt "Desert Rose". De live uitvoering van vanavond zonder de studio gasten is minstens zo mooi als de studio uitvoering. Geen idee of Sting iets maakt van het Arabisch, voor mij klonk het overtuigend.

Sting in AFAS live in Amsterdam (5-4-2017) Sting speelt "Fragile".

Aan elk orgasme komt een eind, ook aan een van ruim twee uur. Hoe kan je dat mooier afsluiten dan met "Fragile". 

 

"Oohhh, morgen weer?"

Sting in AFAS live in Amsterdam (5-4-2017) Nog een laatste zwaai na een prachtig concert van Sting.
Nog een laatste zwaai na een prachtig concert van Sting.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Setlist:

 1. Synchronicity II (The Police song)
 2. Spirits in the Material World (The Police song)
 3. Englishman in New York
 4. I Can't Stop Thinking About You
 5. One Fine Day
 6. She's Too Good for Me
 7. I Hung My Head
 8. Fields of Gold
 9. Down, Down, Down
 10. Petrol Head
 11. Shape of My Heart
 12. Pretty Young Soldier
 13. Message in a Bottle (The Police song)
 14. Ashes to Ashes (David Bowie cover) (sung by Joe Sumner)
 15. 50,000
 16. Walking on the Moon (The Police song)
 17. So Lonely (The Police song)
 18. Desert Rose
 19. Roxanne / Ain't no Sunshine (The Police song)

Encore:

 1. Next to You (The Police song)
 2. Every Breath You Take (The Police song)

Encore 2:

 1. Fragile

Weergaven: 23

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share