Transister – Zig Zag

Share

 

 

Transister - -Zig-Zag-

 

wikipedia1

YouTube

Discogs

Mijn historie

 Als groot bewonderaar van Supersister en de LP Gigs van Sweet 'd Buster kon ik de kans om nieuwe muziek van Robert Jan Stips in handen te krijgen niet laten liggen.

De LP was snel aangeschaft en de verwachtingen waren hooggespannen. Iets te hoog? Dit was geen Supersister, maar ook geen Sweet 'd Buster. Op zich juist goed natuurlijk, maar het lag wat ver van de toen populaire stromingen Pink Floyd, Yes en Genesis af.

De LP werd toch in de groep gedeeld en dus bij deze en gene op cassette gezet. En de muziek groeide, vooral het nummer "Wash You Hand Before You Touch Me" wist nog wel enige faam in de groep te verwerven.

Voor mij werd de status van de band bevestigd in met optreden in VARA's Popkaravaan in 1980. Helaas bleek dat ook zo ongeveer de laatste stuiptrekking te zijn. De band heeft daarna niet lang meer bestaan.

Score: ******* *

 De muziek is erg "Robert Jan Stipseriaans". Een grote rol voor de toetsen, veel humor in tekst en muzikale wendingen en dus zijn typische manier van componeren.

Nieuw is de vrouwelijke stem van Huba de Graaff waarmee ook de viool een plek(je) kreeg. Eigenlijk was m’n beeld op muziek in die tijd nog niet breed genoeg om de plaat ten volle te waarderen.

De waardering was puur gevoelsmatig wat de muziek met me deed. Als ik er nu naar luister ligt de waardering veel breder. Dat wat me toen gewoon raakte vind ik nu het product van een zeer begaafd muzikant met een heel eigen geluid en de overtuiging dat zijn kijk op de wereld de moeite waard is.

De tekst van "Wash You Hand Before You Touch Me" kon ik niet missen, maar de teksten van de hele plaat waardeer ik nu veel meer dan toen.

Maar rode draad is de aanpak van Robert Jan Stips om zijn beschouwende nonchalant kritische teksten in te pakken in een laag muzikale humor. Qua arrangementen, teksten, ritmes, riedeltjes en stemmetjes. Mooie muzikale humor, mooie muziek. Daar is er maar 1 van: RJS!

Top 40

 De single "Steady As A Rock" heeft helaas niets gedaan.

1979 op Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/1979

 

- Vooral Noordoost-Nederland wordt opnieuw getroffen door een extreem zware sneeuwstorm. Het leger wordt ingezet om woningen en boerderijen te helpen.

- De Voyager 1 ruimtesonde bereikt de planeet Jupiter en stuurt overweldigende foto's terug naar de aarde.

- Bij een ongeluk in de kernreactor bij Harrisburg ontsnapt waterstofgas uit het ventilatiesysteem. Dit was het ernstigste ongeval met civiel gebruik van kernenergie tot dan toe.

- Björn Borg lost Jimmy Connors na 84 weken af als nummer één op de wereldranglijst der tennisprofessionals, nadat de Zweed die positie in 1977 ook al één week in handen heeft gehad.

- De Conservatieven winnen de parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Margaret Thatcher wordt de nieuwe premier.

- In Tennessee wordt de hoogste spanning ooit opgewekt: 3,215 * 108 volt.

- Een blow-out in het platform Ixtoc I in de Golf van Campeche veroorzaakt het grootste olielek in de geschiedenis

- Sony lanceert de eerste Walkman

- Jan Raas wordt in Valkenburg wereldkampioen wielrennen.

- 23 mensen komen om als de kust van Nice geraakt wordt door een vloedgolf.

 
 
 

- The Star-Club in HamburgGermany, best known for its connections to the early days of the Beatles, reopens.

- Kate Bush begins her first solo tour. She becomes the first artist to use a wireless microphone, enabling her to sing and dance at the same time.

- "My Sharona" by The Knack hits #1 on the Billboard charts. This is the first time in over a year that a song hits #1 that is not either a disco song or a ballad, signalling the potential resurgence of rock.

- Pink Floyd released The Wall rising to top spot on the US charts for fifteen weeks.

 
 

Bestverkochte albums in Nederland:

- Meat Loaf - Bat out of hell

- ABBA - Voulez-vous

- Supertramp - Breakfast in America

- Art Garfunkel - Fate for breakfast

- Cheap Trick - At Budokan

- Kayak - Phantom of the night

- Herman Brood & His Wild Romance - Cha cha

- Julio Iglesias - Emociones

- The Police - Outlandos d'amour

- Bee Gees - Spirits having flown

Weergaven: 29

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share