Berichten van “Hanzel”

Share

15 OKTOBER 2016

De posts van "Hanzel"

Nieuwe posts op CD-SCORE, maar deze keer van "Hanzel". Ik heb hem gevraagd om naast de bestaande LP/CD bijdragen ook af en toe te schrijven vanuit zijn persoonlijke muziekbeleving. Wat zet je graag op, wat luister je graag, wat houdt je in het algemeen in je muziekbeleving in de breedste zin bezig.

Om muziek te kunnen luisteren komt meer kijken dan het hebben van een paar oren en er voor gaan zitten. De muziekbeleving wordt door vele factoren bepaald. Plaats, ruimte, tijdstip, opneem apparatuur, instrumenten, opneem formaat, weergave formaat, weergave dienst, versterker, luidsprekers, etcetera. Naast het pure bespreken van de muziek zelf, is het ook een wens om de muziekbeleving meer te belichten.

10-1-2022 Het leven lacht me toe

Ik heb al heel lang geen bijdrage geleverd aan CD-Score. Dat heeft een reden. Deze keer geen stukje over een nieuw, prachtige aangeschafte stereocomponent, kabels, converters of andere hifi-apparatuur maar een bespiegeling op de laatste twee jaar.

Twee Jaar geleden alweer heb ik een behoorlijk heftige ervaring gehad: er werd darmkanker geconstateerd bij mij. Het ene moment voelde (vooral anderen) ik dat ik naar de dokter te gaan omdat ik me niet lekker voelde, het volgende moment (veertien dagen later, vlak voor corona in alle hevigheid toesloeg) lag ik in het ziekenhuis en werd ik geopereerd.

Dat betekende ook dat ik ineens van gezond mens naar patiënt veranderde. Dit maakte behoorlijk veel indruk. In het ziekenhuis fantaseerde ik over de periode na mijn ziekenhuisopname. Ik stelde me mijn hersteltijd voor als niets te doen hebben dan boeken lezen en muziek luisteren. Helaas niet kunnen werken, me helemaal gek zoeken op YouTube, Tidal en andere muziekplatforms naar goede muziek. Ik was lichamelijk niet in orde maar geestelijk up en running.

Ik stelde me voor dat ik mijn volledige muziekcollectie zou doorspitten, opnieuw taggen van bestanden, hoesjes zoeken bij mijn geripte Cd’s (was nog steeds niet op orde) en heerlijk op de bank naar muziek zou luisteren. De hele dag…

Ik zou Mike Oldfield, Tangerine Dream, The Beatles, Led Zeppelin, Collectors, Deadmau5, Infected Mushroom, en allerlei andere artiesten gaan luisteren, analyseren, vergelijken forums bezoeken en tweets de wereld in slingeren. met allerlei andere muziek. Misschien een eigen site beginnen over muziektoestanden.

Helaas liep het iets anders. Ik moest aan de chemopillen, eens in de drie weken naar het ziekenhuis, aan het infuus. Het gevolg daarvan was dat ik me lusteloos voelde en tot niets in staat. Van muziek luisteren kwam helemaal niets. Gezellig naar de plaatselijk muziekwinkel om te struinen naar nieuwe en tweedehands LP’s lukte ook al niet want Covid-19 had inmiddels zijn intrede gedaan. Alle plannetjes die ik had, verdwenen als sneeuw voor de zon. Eigenlijk kon ik niet veel meer dan op de bank hangen en ‘Netflixen’. Ik werd er zeer ‘numb’ van.

Na al het gedoe (want dat vond ik het vooral) braken er weer betere tijden aan. Ik ging op vakantie naar Spanje om hele dagen lang te genieten van goede boeken, liggen onder een parasol, af en toe zwemmen, heerlijk eten en drinken. Luisteren naar veel muziek, heel veel muziek, meegenomen op de mobiel omdat ik niet afhankelijk kon of wilde zijn van het plaatselijke 3G- of 4G-netwerk.

Luierend op een handdoek, onder een parasol, met een boek bleken vooral instrumentale grootheden als Tangerine Dream, David Wright, Loom, Robert Hood, Klaus Schulze en Michael Garrison het goed te doen.

Wat mij betreft nieuwe muziek van Schiller, Solar Fields, Carbon Based Lifeforms, konden me aangenaam verrassen. Ook nu ik al ruim anderhalf jaar volledig aan het werk ben en al een tweede zomervakantie heb genoten van zon, zee, strand, boek, wijn, cerveza en muziek, blijkt dat de lust om weer uren te genieten van muziek in alle hevigheid is teruggekeerd.

De manier van muziek genieten is veranderd. Ik luister veel via mijn koptelefoon (in-ear: Audio-Technica ATH-LS70iS) naar muziek op mijn mobiel (IPhone 11 met 256 GB schijfruimte, volledig gevuld met muziek).

Ik gebruik een Dragonfly Cobalt van Audioquest, met verloopstekker “Lightning-naar-USB-3-camera-adapter” van Apple (ach ja… Apple doet het altijd even anders…). De app die ik gebruik is van Onkyo: HF Player voor iPhone of Android. Deze app zorgt ervoor dat een iPhone of Android, FLAC- en DSF-bestanden kan afspelen. De app is te zien in iTunes en het laden van de telefoon gaat bestanden slepend van eigen muziekbibliotheek naar de Onkyo-app (HF Player) in bestand:

 

 

 

 

Een aanrader voor de muziekliefhebber die liever eigen muziek bij zich heeft zodat er altijd gegarandeerd hi-res afgespeeld kan worden, onafhankelijk van internet of plaatselijke wifi, waardoor apps van Spotify, Tidal of een andere streamingsdienst overbodig worden.

Waar ik nog wel naar op zoek ben is een stel prima ‘zone 2’-speakers om het gebrek aan goede geluidskwaliteit in de achterkamer/keuken/eetkamer op te lossen.

Suggesties?

Veel plezier.

.

Meer van "Hanzel"

Share

Met grote waardering en genegenheid voor de CD als bron van muziek

Share