Vooraf
Muziek luisteren is een continu veranderende belevenis. Natuurlijk de oude en nieuwe albums (CD's) zelf. De artiesten, de media publicaties, de concerten en optredens. Het kan ook de afspeel apparatuur zijn of de omgeving waarin de muziek plaats vindt. Er is in dit enorm brede veld altijd wel iets wat me bezig houdt.
Het verhaal
Meer dan een maand geleden gaf ik al aan dat de Corona epidemie ook z’n impact had op het reilen en zeilen van de CD-SCORE site. Met name hoe muziek en de site daar een plek in hebben gekregen.
Het thuiswerken en dus niet meer uren met de trein reizen, haalt een streep door een groot deel van de CD-SCORE routine. Wat vooral zichtbaar is geworden in de publicaties van de “‘Draaitafel’ dingen”.
Het gevoel was er even niet. Toch was er wel tijd vrij om aan de site te werken. Aanvankelijk dacht ik veel aan het maken van de verslagen van oude concerten te gaan werken, maar ook dat is maar beperkt gebeurd. Pas de laatste dagen ontstaat de energie weer om de draad echt op te pakken.
Die energie heb ik eerst ingezet om wat grootschalig onderhoud uit te voeren. Het meeste niet zichtbaar op de site. Het heeft er wel toe geleid dat ik m’n aandacht voor het eerst in vele jaren weer eens op singles in plaats van albums heb gericht. Met als resultaat de publicatie van mijn alternatieve Top 40.
Het is nog maar een experiment, nog geen vast onderdeel. Ik werd verrast door de hoeveelheid muziek waar ik wel wat mee kon. Als ik de officiële Top 40 hoor dan krijg ik het idee dat er alleen maar muziek is waar ik niks aan vind. Dat heeft dus alles met de populariteit van deze muziek te maken en de manier waarop de lijst tot stand komt.
Met CD-SCORE hoop ik de muziek te steunen die maar moeizaam aan bod komt via de grote kanalen. Misschien kan ik daar zo een bijdrage aan leveren. De artiesten zien het uitbrengen van een single in ieder geval nog steeds als een manier om in de aandacht te komen. Ook als een hitparade als de Top 40 nooit in beeld komt, anders zouden al deze singles er niet zijn. Eerst maar even aanzien hoeveel werk het is en hoe vaak de lijst opgepakt wordt.
Verder is er nog talloze uren naar muziek geluisterd en zijn er weer vele indrukken opgedaan en zijn er vele ideeën ontstaan. Teveel voor nu, een aantal zullen nog wel eens aan bod komen.
De opvaller(s)
Maar zijn er dan nog min of meer bekende artiesten geweest die zich afgelopen tijd op de "Draaitafel" onderscheiden hebben en zich gemanifesteerd hebben als "Hé, dat is echt lekker om naar te luisteren!"?
David Friesen, Ralf Illenberger, Ulrike Dinter – Still Waters:
Het trio David Friesen, Ralf Illenberger en Ulrike Dinter maken zo’n indruk op me dat ik het vreemd vind dat het bij dit ene album gebleven is.
Voor bassist David Friesen is het gewoon om de samenwerking op te zoeken. Ralf Illenberger maakt als gitarist ook veel solso albums. Van Ulrike Dinter is alleen dit album te vinden. Op viool heeft ze toch een wezenlijke bijdrage die ook op andere albums van waarde kan zijn lijkt me.
De hoofdmoot van de muziek is wel de combinatie van gitaar en basgitaar. Het is volledig instrumentale muziek. David Friesen en Ralf Illenberger nemen ook de meeste composities voor hun rekening. Het wordt jazz genoemd, maar dat doet de muziek wat mij betreft geen recht, het zou ook het label modern klassiek kunnen dragen of een vorm van ambient. Of zelfs folk door de viool klanken.
Dat ik het ambient noem komt door de prettige sfeer die door de muziek gecreëerd wordt. Er zit een heerlijke relaxte cadans in, een hele lichte swing en de opname is voortreffelijk. De afzonderlijke instrumenten komen prachtig uit.
Waar ik zelf het meest van geniet is het basspel van David Friesen, ook de bekendste van de 3 muzikanten. In de composities is de bas een solo instrument, gelijkwaardig aan de gitaar en de viool. De combinatie levert prachtige muziek op. Niet om op te dansen, maar om lekker bij weg te dromen. Of puur te genieten van de opname en de klanken. Wat mij betreft is dit album daardoor dubbel genieten.
Luisteren met Tidal:
Luisteren met Spotify:
Weergaven: 31