Vooraf
Muziek luisteren is een continu veranderende belevenis. Natuurlijk de oude en nieuwe albums (CD's) zelf. De artiesten, de media publicaties, de concerten en optredens. Het kan ook de afspeel apparatuur zijn of de omgeving waarin de muziek plaats vindt. Er is in dit enorm brede veld altijd wel iets wat me bezig houdt.
De dingen, het verhaal
In een van de laatste "Draaitafel dingen" voor de Corona crisis is het installeren van de Dynavox 7000 aan bod gekomen. Een indrukwekkende naam voor een powerfilter om de spanning die op het elektriciteitsnetwerk staat schoon te maken, voordat deze de audioset gaat voeden.
De verbetering van het geluid door dit apparaat was goed hoorbaar in de zin dat de muziek meer "glans" heeft en dat de bassen nog strakker klinken. Dat lijkt misschien wonderlijk, maar het heeft me nog eens met de neus op de feiten gedrukt.
Het feit dat als er aan de bron iets mis is met je installatie of het geluid wat van een audiobron komt, het nooit mooier wordt dan het geluid van de bron voordat het uit de luidsprekers komt. De luistersessies die het gevolg waren van het plaatsen van de Dynavox toonden dat nog duidelijker aan dan daarvoor.
Iets wat goed opgenomen is, kan spectaculair uit de speakers komen. Alle "fouten" bij het opname proces, formaat keuze, medium of inrichting van een audioset kan de luisterbeleving behoorlijk beperken. Je kan het ook zien als een pleidooi voor een matige audio, alles zal ongeveer vertrouwd klinken in de omgeving van de constante vervorming.
Is klank en zuiverheid naast de muziekbeleving belangrijk voor je, dan is de bron alles bepalend. Dat begint dus bij de LP, CD, SACD, DVD of stream die je wilt horen. Dat begint al bij de opname van die muziek. Niet voor niets zijn platenlabels als Stockfish en Chesky zo beroemd. Of groeit de populariteit van NativeDSD of Blue Coast. Zij hebben ook fantastische opnames op hun naam staan.
Dan wordt het formaat waarin de muziek verpakt wordt belangrijk. Een LP kan mooi klinken, maar wil je meer, dan is digitale techniek nodig, met hogere bitrates en sample frequenties, hoger dan die van een standaard CD (16 bit 44.1kHz).
Heb je nog nooit het verschil in geluid ervaren, dan biedt Blue Coast een mooie download aan van 8 variaties van in wav, flac en dsf format opgeslagen muziek. Van PCM CD-kwaliteit tot een hele hoge PCM- en DSD-kwaliteit. (DSD is het formaat van de SACD's.) Een mooie manier om je audioset te testen, maar ook om uit te vinden of je het verschil hoort en hoeveel plezier dat stukje extra je brengt.
Dan weet je ook of het andere deel van de bron belangrijk voor je is. Het deel wat het geluid hoorbaar moet maken. Je netwerk, draaitafel, CD-speler of streamer die allemaal gevoed worden uit het elektriciteitsnetwerk. Dan is wat uit je stopcontact komt ineens een onderwerp om met aandacht mee om te gaan.
Een waarschuwing is op z'n plaats. Wordt je hierdoor gegrepen, dan kan dat gevoel de trekjes krijgen van een verslaving. Elke dag verlang je naar die geluksmomentjes die prachtige muziek je kan geven en die dan ook nog eens prachtig klinkt.
De situatie dat de gemiddelde CD doet verlangen naar beter. De situatie waarin de kennis knaagt dat er ruimte is voor verbetering van de audioset. Een verbetering waarbij al snel de portemonnee getrokken moet worden. De kunst is dan een status van tevredenheid te bereiken binnen je mogelijkheden.
Het is in ieder geval een "hobby" voor het leven. Waar een plezier uit te halen is die voor mij niet in geld uit te drukken is. Een plezier welke je iedereen gunt. Maar, wat je niet weet kan je ook niet missen. Voor sommige mensen is dat voldoende, andere geven niet op voordat ze het weten.
Maar dat terzijde. De aan de hand van de Dynavox genoten ervaring is: De bron is bepalend voor de kwaliteit aan het eind, bij de speakers, bij het luisteren. Als de kwaliteit van het geluid belangrijk voor je is, moet je je realiseren welke invloeden daar een rol in spelen. Dat dus ook netspanning belangrijk is naast de audiokwaliteit van de muziek.
Dat de netspanning de krachtbron is van je versterker, platenspeler, CD-speler, netwerkswitch of streamer en daarmee invloed heeft op het geluid.
Weergaven: 7