Draaitafel Dingen 27-8-2020

Share

Vooraf

Muziek luisteren is een continu veranderende belevenis. Natuurlijk de oude en nieuwe albums (CD's) zelf. De artiesten, de media publicaties, de concerten en optredens. Het kan ook de afspeel apparatuur zijn of de omgeving waarin de muziek plaats vindt. Er is in dit enorm brede veld altijd wel iets wat me bezig houdt.

De dingen, het verhaal

In het laatste verhaal heb ik proberen te benadrukken dat het luisteren van muziek op hoog niveau van vele aspecten afhankelijk is. Het zijn niet alleen de versterker of de luidsprekers die daarvoor verantwoordelijk zijn. Elk onderdeel van een muziekinstallatie kan in meer of mindere mate het geluid beïnvloeden.

De reden dat ik er zoveel aandacht aan schenk is omdat de kleine onderdelen eerder meer dan minder invloed hebben. Dat is mijn ervaring. Het wordt niet voor niets vaak een muziekinstallatie genoemd. De afzonderlijke componenten moeten allemaal met grote aandacht behandeld worden voor het optimale resultaat. Een wetenschap die je snel aanvaard zonder er echt iets aan te doen. Nu ik het zelf zo uitdrukkelijk ervaren heb, wil ik dit wel van de daken schreeuwen!

Er zijn talloze tweeks om toe te passen, maar voor mij is er nog één met een grote urgente. Dat is namelijk de koppeling met de NAS via m'n ethernet netwerk. Als fan van de reportages van Jaap Veenstra van Alpha Audio kom je ook in aanraking met z'n testen van audiofiele netwerkswitches en het toepassen van glasvezel voor audio. Niet dat ik die allemaal direct in huis haal, maar ik kijk wel wat ik zonder al te grote investering en inspanning zelf kan toepassen.

Nu de zomer al weer ver gevorderd is en de dagen langer worden, komt ook het volgende plan dichterbij. M'n thuisnetwerk deels verglazen en een aparte lijn voor de audio maken.

Een uitvoering die gebaseerd wordt op het artikel: "Een fiber netwerk voor audio!". Uit de woorden van Jaap Veenstra maak ik op dat het voor Alpha Audio in ieder geval tot een grotere verbetering heeft geleid dan ze zelf hadden ingeschat.

Media converter SFP - RJ45 ethernet (100Mb/1Gbit)
Media converter SFP - RJ45 ethernet (100Mb/1Gbit)

Het plan houdt in dat er ten eerste in de meterkast bij de router een mediaconverter SFP - RJ45 ethernet (100Mb/1Gbit) komt. Dit is de eerste stap om van een ethernetkabel naar glasvezel over te kunnen gaan.

D-Link DEM-311GT SFP 1000Base-SX Multi-mode Fibre Transceiver
D-Link DEM-311GT SFP 1000Base-SX Multi-mode Fibre Transceiver

De tweede stap is dat er nog een glasvezel transceiver bij moet komen, een sfp-module, b.v. een D-Link DEM-311GT SFP 1000Base-SX Multi-mode Fibre Transceiver. Hier kan de glasvezel fysiek in gestoken worden.

Als derde stap is er dus ook een stukje multimode glasvezel nodig. Zo'n 10 meter in mijn geval, b.v. van Allekabels. Het is daarbij wel nog even opletten op de connectoren SC, LC, FC, etc. LC is het meest standaard, de keuze hangt van de gekozen sfp-module af.

Dan komen we inmiddels bij de ontvangende kant uit, de switch bij de streamer. Daar gaat het omgekeerde plaats vinden, de glasvezel gaat in de sfp-module. Die gaat in de mediaconverter en vanuit de mediaconverter met een goede, minimaal CAT 7, ethernet drop-cable naar de streamer.

Geen fout maken daar, door de mediaconverter zomaar aan het lichtnet te hangen. Die moet z'n werk wel audiofiel gaan doen, dus dan heb je het al snel over een vierde stap, een Sbooster voeding voor de mediaconverter.

Dit is het plan, eerst maar eens de spullen in huis halen. Als het op luisteren aankomt zal ik daar zeker verslag van doen.

Views: 6

Share