Er zijn vele goede versterkers te koop. Het gaat er vooral om er een te vinden die van voldoende kwaliteit is en die bij je past. Vooral qua benodigde opties.
Een groot probleem is te weten wat de zwakste schakel is vanaf de bron tot en met het geluid wat je hoort. Het thuis in je eigen omgeving kunnen beoordelen van een mogelijke aankoop is daarin dus heel belangrijk, helaas wordt die mogelijkheid niet altijd geboden.
De prijs is een indicatie, reviews lezen is een indicatie. Reviews vergelijken en nog eens kritisch naar de intentie van de schrijvers kijken is een must. Zelf luisteren en horen wat de versterker aankan is de beste manier om achter de kwaliteit van de versterker te komen.
Luisteren
Als je dan toch veel geld uit gaat geven, zorg er dan voor dat je een versterker bij een dealer kan beoordelen met verschillende goede speakers. Zorg er voor dat je de verschillen kan horen hoe diverse versterkers de speakers aansturen. Wissel ook de speakers om die verschillen waar te nemen. De combinatie kan zelfs van invloed zijn.
Neem je eigen muziek mee of zorg in ieder geval voor een playlist waar je elk detail van de muziek van kent. Neem de tijd en leer de verschillen herkennen.
Vroeger, rond de jaren 70, werd er heel veel naar de specificaties van een versterker gekeken, signaal-ruis verhouding, bandbreedte, distortion en dynamisch bereik. Nu zijn de waarden die toen nagestreefd werden voor bijna elke versterker haalbaar. Het onderscheid wordt daarin alleen nog in het hoge segment gemaakt.
DAC
Het kan zijn dat je je versterker ook als DAC wilt gebruiken. Dus je randapparatuur met een digitaal signaal (coax, glasvezel) op je versterker aansluit in plaats van met analoge interlinks. Dat is belangrijk om van te voren te bepalen.
Goede interlinks zijn veel duurder dan een audio coax of glasvezel kabel. Vooral als je nog niet echt veel kan uitgeven aan je apparatuur kan het schelen als je meer investeert in een versterker met een goede DAC. Dat is goedkoper dan al je randapparatuur (streamer, CD/DVD-speler) met een hele goede DAC aan te schaffen.
UPNP/DLNA
Bovendien kan je een stuk uit de keten overslaan als je de versterker ook als DAC gebruikt. Dan moet de versterker wel een UPNP/DLNA verbinding aan kunnen. Via een UPNP/DLNA server kan je je muziek dan rechtstreeks vanaf je NAS afspelen in de hoogste kwaliteit.
Een App als Arcam MusicLife in combinatie met een Minim-server zorgt ervoor dat muziek van je NAS rechtstreeks op je versterker te horen is.
Prettig is ook dat je met een Windows DLNA-server vanaf een computer muziek naar je versterker streamen.
Buizen, transitors monoblokken
Naast de versterkers gebaseerd op transistors is er ook een segment met buizen versterkers. Deze kunnen ook per kanaal gemaakt worden, een versterker voor links en een versterker voor rechts dus. Deze overwegingen komen pas aan bod als er heel veel budget te besteden is. Wat mij betreft voldoet een geïntegreerde transistor versterker prima. Het aan de buizenversterker toegekende "warme" geluid is ook niet iets wat ik nastreef.
Opties
Als het tot een keuze komt is het wel even zaak om naar de opties van de versterker te kijken.
Mijn versterker historie
1978
Robuuste instap versterker, doet het nog steeds (2023)
1996
Zeer goede versterker. Deze ging alleen veel te snel stuk en de reserve onderdelen waren na 2 jaar al niet meer te krijgen. Voor mij dus nooit meer een NAD!
1998
M'n eerste surround versterker. Geen hoogvlieger, maar heeft wel jaren goede dienst gedaan. Staat nu (2023) op m'n kantoor te draaien met wat bedieningsgebreken.
2008
M'n eerste ARCAM surround versterker, een top apparaat.
Is door de tijd ingehaald door het gebrek aan voldoende HDMI ingangen en een netwerkaansluiting.
2017
Wegens succes geprolongeerd. Zeer goede surround versterker met veel opties.
Weergaven: 7