Paul Simon – Graceland

Share

 

Paul Simon - Graceland 

 

 

wikipedia1

YouTube

Discogs

Mijn historie

Paul Simon kon ik vroeger heel lang niet los zien van Simon & Garfunkel. Ik ken de muziek van Simon & Garfunkel vooral via de vele prachtige hits die ze gehad hebben.

Hoewel ik heel lang van plan ben geweest om "Bridge Over Troubled Water" een keer te kopen is dat pas heel laat als CD gebeurd. Toen had ik Graceland inmiddels vele jaren in huis.

Wel vond ik "50 Ways to leave your lover" al een prachtig nummer van Paul Simon. Dus de zaadjes om deze te kopen waren al gelegd. Daarbij kwam nog de commotie over het opnemen van de plaat in Zuid Afrika de deelname van lokale artiesten. Daarmee werd de Culturele boycot van Zuid Afrika vanwege de Apartheid doorbroken.

Een heldhaftige en gewaagde aanpak. Ik weet niet wat hem gedreven heeft, maar het resultaat qua muziek en wat dat voor Zuid Afrika betekende heeft uiteindelijk alom bewondering geoogst.

De single "You Can Call Me Al" sloeg ook meteen aan en dus kwam er een CD. Ja, een CD, samen met "The Joshua Tree" van U2 waren dit de eerste CD's die we aangeschaft hebben.

Na toch wel een jaar de kat uit de boom gekeken te hebben welk apparaat dan aangeschaft moest/mocht worden, was de stap genomen om er een te kopen. Voor mij een top product. Ik was al jaren de kwetsbare LP's zat, tikken en ruis het is me een doorn in het oor.

Het is tegenwoordig een bijna ongepaste opmerking, maar wij zijn de trotse bezitters van zo'n 1500 CD's.

 

Score: ******* **

Hoewel er wat mij beteft ook wel wat minder interessante muziek op staat is dit qua composities en vernieuwing wel een grootse prestatie. Daarbij zijn nummers als "Diamonds on the Soles of Her Shoes" en "Homeless" zijn werkelijk heel bijzonder. De laatste vanwege de wonderschone a capella bijdrage van Ladysmith Black Mambazo. Een plaat met een hoog gemiddelde, voortkomende uit een aantal heel goede nummers en 2 enorme uitschieters.

 

Top 40

Het begon allemaal met "You Can Call Me Al". Met dat typische clipje. Daarmee werd direct duidelijk dat er iets bijzonders gaande was.

 

1986 op Wikipedia

https://nl.wikipedia.org/wiki/1986

 

- Flevoland (170.000 inwoners) wordt Nederlands twaalfde provincie.

- Het Brain-virus duikt op, het eerste computervirus in de geschiedenis. Het verspreidt zich door diskettes.

- Engeland en Frankrijk sluiten een verdrag voor de bouw van een tunnel onder Het Kanaal. Het zal een spoortunnel worden.

- In Zweden heeft een luchtvaartmaatschappij de primeur van een lijndienst uitsluitend voor niet-rokers. In zeer veel westerse landen begint het roken 'uit' te raken.

- Opnieuw een koude winter met opnieuw een Elfstedentocht met Evert van Benthem als winnaar.

- "De ontmoeting van de eeuw" vindt plaats: de Europese sonde Giotto nadert de komeet van Halley, die voor het eerst sinds 1910 weer in de buurt van de aarde komt. Het ruimtetuig zendt unieke beelden van de kern van de komeet terug naar de aarde.

- Een van de vier reactors van de kerncentrale van het Oekraïense Tsjernobyl ontploft. Meer dan vierduizend mensen komen om het leven bij de reddingsoperatie, en waarschijnlijk miljoenen anderen komen om of dragen de gevolgen van de vrijgekomen straling. De gevolgen voor Nederland en België zijn gering. Het RIVM wordt gevraagd om de stralingsmetingen uit te breiden. Alleen het verbouwen van rode kool is in Nederland gedurende een zekere periode verboden als gevolg van stralingsgevaar.

- De spoorlijn Amsterdam Centraal-Amsterdam Sloterdijk-Schiphol wordt geopend.

- Nieuwe elektronische technieken verschaffen twee dove kinderen in Melbourne het gehoor.

- Bij Assen vindt de eerste aardbeving plaats in de noordelijke provincies.

- In Lisse vestigen 30 studenten (waaronder Weijers) van de technische hogescholen van DelftEindhoven en Twente het eerste Nederlandse domino-record met 755.836 omgevallen dominostenen.

 
 
 

- The first induction into the Rock and Roll Hall of Fame takes place. The first artists to be honoured are Chuck BerryJames BrownRay CharlesFats DominoEverly BrothersBuddy HollyJerry Lee Lewis, and Elvis Presley.

- U2StingJoan BaezJackson BrowneLou ReedPeter Gabriel, the Neville Brothers, and Bryan Adams stage the A Conspiracy of Hope Tour in the United States on behalf of Amnesty International, playing five cities on the tour. The final show at New Jersey's Giants Stadium is televised live, and the above-mentioned performers are joined by Joni MitchellHoward JonesYoko OnoThird World, and Carlos Santana, as well as the other members of The Police.

 
 

Weergaven: 4

Share
Share