Accessoires

Share

Accessoires

De term Accessoires geeft eigenlijk niet goed de waarde weer van voedingskabels, power purifiers, interlinks, netwerkaansluiting, luidspreker kabels en kones en andere dempers. Dit zijn kritische onderdelen van een goede audio installatie. Het geheel is net zo sterk als de zwakste schakel. Hoe zonde is het dan om voor de potentieel zwakste en goedkoopste schakel te weinig uit te geven of in ieder geval niet de juiste keuzes te maken.

Powerfilter

Wetende dat het 220V signaal wat uit de stopcontacten komt verre van schoon is, er zit tegenwoordig steeds meer hoogfrequente vervuiling op, blijkt het een goede zaak om een power filter/purifier toe te passen. Een apparaat wat in staat is het inkomende signaal schoon te maken, zodat er een zuiver netspanningssignaal de voedingsstekker van de audioapparatuur ingaat.

Het idee dat het nodig is heeft mij ook heel lang onlogisch geleken. Het is vreemd dat audiosystemen hier zo gevoelig voor zijn. Waarom wordt deze gevoeligheid niet beter aangepakt? De praktijk leert dat het nodig is. 

M'n eigen setje heeft meer dan 10 jaar gedraaid voordat ik de stap naar schone netspanning heb genomen. Achteraf een fout, want hoe het signaal klinkt als het geluid de speakers uitkomt wordt bepaald vanaf het begin van de keten. Voor alle apparatuur in je audio set is dat de voedingsspanning.

Natuurlijk, ik ben ruim 10 jaar heel tevreden geweest met het geluid. Je weet niet beter dan dat je mooie spullen hebt en dat er best wel een goed geluid uit komt. Het is ook niet zo dat het geluid omdraait met een powerfilter en nu een andere kant laat horen. Het is wel zo dat het geluid meer glans krijgt, meer rust, meer definitie, een mooier klinkend hoog en veel strakkere bassen. Iets met glans trekt je aan. Het geluid is na het installeren van mijn powerfilter in ieder geval aantrekkelijker, echt fijner om naar te luisteren.

Dynavox 7000
Dynavox 7000

Moet je dan klakkeloos de Dynavox 7000 aanschaffen zoals ik gedaan heb? Voor zo'n € 200,- heeft mijn geluid een upgrade gekregen.

Of dat voor elke audioset opgaat blijft de vraag. De eerste vraag is of de audioset goed genoeg is om het te horen. Waar de grens ligt weet ik niet. Daarnaast heeft het luisteren naar reviews me geleerd dat niet elk systeem hetzelfde reageert op netspanningsfilters. Dat heeft met de aard van de filtering te maken.

Ik ben geneigd te zeggen dat de filtering van de Dynavox 7000 heel basic is en daardoor minder afhankelijk van de omgeving. Er zijn namelijk genoeg filters in de handel die het 10-voudige kosten. Er zijn zelfs apparaten die niet filteren, maar de energie uit het net spanningsnetwerk opnemen en daarna een nieuw schoon netspanningssignaal opbouwen!

De netspanning is het begin van de geluidsketen en de Dynavox 7000 heeft 4 gefilterde stopcontacten. Daarom kon ik naast de streamer en versterker ook de netwerkswitch op gefilterde stroom zetten. Het geluid was al goed, heel goed zelfs, maar toch is luisteren nu aangenamer geworden, heeft het meer glans gekregen. 

Een mooi extraatje is de 4e steekplaats. In Nederland kijkt bijna iedereen via een kastje naar kabel-TV. Dit kastje heb ik op de laatste steekplaats gezet en ook het geluid bij het TV-beeld profiteert. Dat is goed hoorbaar bij muziek. Dus voor iedereen die het TV-geluid op de audioset heeft aangesloten is dit een extra kans op genieten.

Zo zou je willen doorgaan tot alle apparatuur is aangesloten. Het idee om een extra stekkerblok aan te sluiten is dan een logische. Of dat werkt? Ik weet het niet, maar zou graag van iemand horen dat het goed gaat.

Waar je volgens mij op moet letten is dat je het vermogen, dat het filter kan leveren, niet overschreden wordt in de vraag. En het aangesloten stekkerblok moet natuurlijk niet gevoelig zijn voor vervuiling van buitenaf. De Dynavox 7000 kan maar liefst 2300 Watt leveren. Dus die ruimte is er wel zou je zeggen. Mijn set komt in ieder geval lang niet aan die vermogensvraag.

ifi purifier
ifi purifier

Er zijn ook minder ingrijpende oplossingen. Ifi heeft bijvoorbeeld ook een goede naam op dit vlak. De purifier is een hele compacte oplossing, waar de Dynavox 7000 een enorm apparaat is en 6,15 kg.

Om het belang nog eens te onderstrepen, lees aanvullend ook de artikelen van:

Voedingskabels

Voedingskabels zijn zeer geschikt om storingen uit de omgeving op te pikken. Elke kabel heeft die eigenschap, dat is een natuurkundige wet. Of die storingen, TL-verlichting, wifi, geschakelde voedingen, TV's, etc., ook doorklinken in het geluid is een veel betwist onderwerp.

Als je niets doet is dat nadelig voor het geluid, ga daar maar van uit. De vraag is: Wat is voldoende?

HEIMDALL 2 POWER CORD
HEIMDALL 2 POWER CORD

Met betrekking tot voedingskabels heb ik ooit een demonstratie van Nordost bijgewoond, waarbij elk type daar geteste kabel weer een ander resultaat voor het geluid opleverde. Wat ik daar hoorde was zeer overtuigend, al blijft er altijd een stemmetje knagen dat we daar allemaal slachtoffer waren van een mindfuck.

Ik kan niemand meer met droge ogen vertellen dat het niet uitmaakt. Wel vraag ik me af waarom apparatuur, als we weten dat ze zo gevoelig zijn voor deze signalen, nog steeds niet met een betere bescherming voor deze problemen gemaakt worden.

Ik ken 1 apparaat, de Lumin D2 streamer, waar de voeding weer in de behuizing is teruggebracht. Juist om een grotere ongevoeligheid te realiseren.

Interlinks

Hoe beter je installatie is, hoe beter het kwaliteitsverschil in interlinks hoorbaar wordt. Persoonlijk vond ik het heel ongemakkelijk om meer dan € 150,- voor zo'n stukje kabel uit te geven.

Het bijwonen van een demonstratie van Chord maakte voor mij dat ik hier nu een ander gevoel bij heb. Tijdens demonstratie liet Chord overtuigend horen wat het verschil was van de basis kabel tot een exotisch model.

Hoewel ik sterk behoefte heb om dit resultaat met een blindtest nog eens bevestigd te krijgen kan ik tot die tijd alleen maar aannemen dat een "eenvoudige" interlink net zo belangrijk is voor het geluid als een complexe versterker. Een interlink geeft zelfs een subtiel eigen karakter aan de muziek die gespeeld wordt. In theorie zou je een interlink moeten zoeken die bij je smaak past.

Netwerkaansluiting

De meest bijzondere aanschaf is een goede cat 7 netwerkkabel tussen je router/switch en je versterker of streamer. Theoretisch is voor het verschil in geluidskwaliteit die zo'n kabel oplevert nog geen goede uitleg beschikbaar. Ik heb het verschil in geluid wel degelijk waargenomen. Er komt meer rust en ruimte in het geluidsbeeld en de definitie verbetert duidelijk.

Het fijne is dat dit voor een paar tientjes te realiseren is. Het is ook een heel eenvoudig experiment om even de netwerkkabel te wisselen en het resultaat te beluisteren. Ook deze valt in de categorie "Je gelooft je oren niet", hou ik mezelf voor de gek? Maar het resultaat is blijvend en herhaald vast te stellen.

Kijk ook even naar het filmpje van Alpha-Audio:

Update 16-09-2020:

Het verhaal hierboven staat nog steeds, maar er is een overtreffende trap te realiseren, een glasvezel netwerk. Niet dat het hele huisnetwerk op glasvezel gebaseerd hoeft te zijn, maar het laatste stukje netwerk naar de streamer wel.

Hoewel er geen dataverlies hoeft te zijn komt er met een standaard ethernetkabel toch een soort elektrische ruis mee de streamer in. Afhankelijk van de omgeving, de kwaliteit van de kabel, de lengte van de kabel en de gebruikte switch is dit het geval.

Dit kan enorm verbeterd worden door de datastream zo lang mogelijk door glasvezelkabel te laten lopen. Elektrische ruis is dan niet meer mogelijk en de van ethernet naar glasvezel converters, blijken de datastroom zonder verlies om te zetten.

Glasvezel naar ethernet converter
Glasvezel naar ethernet converter

Het resultaat was in mijn situatie verbluffend. Weliswaar in combinatie met een schone netwerkspanning, dat lijkt ook heel essentieel in het verhaal.

Voor iedereen die streamt zou ik zeggen dat een glasvezelkabel aansluiten op de streamer een must is.

Update 05-05-2021:

Het netwerkverhaal gaat verder. Vorige week heb ik een netwerkkabel gewonnen via HiFi.nl. Daar werden binnen een weggeefactie allerlei artikelen verloot als je je naam en email achter liet en in een paar zinnen de reden van je deelname uitlegde. 

Dat heb ik onder andere voor de "Purecable netMSTR" kabel gedaan en wonder boven wonder heb ik gewonnen en er ook een thuisgestuurd gekregen van Purecable

Eerder heb ik in het glasvezel verhaal hierboven gemeld dat je met een Cat 7 kabel tussen de glasvezelconverter en de streamer al heel goed uit de verf komt qua geluid, maar ik had toen nog geen idee wat er nog meer mogelijk was.

Purecable netMSTR
Purecable netMSTR

Met de Purecable netMSTR bleek het geluid nog een stuk beter te worden. Vooral het ruimtelijke van de muziek komt nu veel beter uit de verf. De plaatsing van stemmen en instrumenten, de soundstage, het bleek echt nog beter te kunnen. Het idee van een cameralens die nog even wat scherper gesteld wordt.

De soundstage is veel groter en gedetailleerder geworden. Het lijkt er op dat de timing van de muziek enorm profiteert van de Purecable netMSTR.

Een bedrag van € 500,- investeren in een netwerkkabel naast de prijs van goede streamer is veel. Toch kan het echt een hoorbaar verschil maken. De Purecable netMSTR is hier een blijvertje.

Bedankt Purecable!

Luidspreker Kabels

Nog zo'n discussiepunt, wanneer heb je de juiste luidsprekerkabels te pakken. De kwetsbaarheid voor vervorming en storing zijn wat mij betreft een natuurkundig gegeven. Of die verstoring in het voor de mens hoorbare gebied ligt is moeilijker te verklaren.

Een hele belangrijke is dat de link tussen de versterker en de luidsprekers op geen enkele manier door de kwaliteit van de luidsprekerkabels beïnvloed mag worden. De kabel zelf mag dus ook beslist geen invloed hebben op het signaal. Dat is echt zonde. 

Bij zo'n € 20,- tot € 50,- per meter voor goede kabels is dit een uitgave die je niet graag over wilt doen, omdat je tot de ontdekking komt dat het niet voldoet. Hier wil je niet mee experimenteren. Dit moet het liefst in één keer goed. Mijn advies is dus om voor je gevoel zwaar over te dimensioneren. Investeer in kwaliteit zodat dit nooit meer gaat knagen.

En wat is dan kwaliteit? Lage weerstand van de kabel ten opzichte van die van de luidsprekers, geen beïnvloeding van het door de kabel gaande signaal van buitenaf of het materiaal van de kabel zelf en geen signaal verlies op de overgangen bij de connectoren. Niet erg tastbare zaken dus, je kan het niet voelen, proeven of zien aan de buitenkant.

Zorg er dus voor dat je voor een erkend merk kiest. Een merk wat met goede apparatuur de kabels gemaakt heeft, ze doorgemeten heeft en de effecten gehoord heeft. Zoek naar ervaringen van andere mensen, laat je adviseren en investeer vervolgens wat je kan missen is m'n uitgangspunt. Vele leveranciers leveren een goed product. Het gaat er dus ook om bij welke leverancier en welk product je je goed voelt.

Van den Hul The Breeze
Van den Hul The Breeze

Zo ben ik aan Van den Hul The Breeze, voor de stereo speakers gekomen (niet meer te koop bij Van Den Hul): Verzilverd OFC koper en Fusion technologie met koolstof hybride à € 33,50/m.

Hier maak ik me verder geen zorgen over. Voor de surround luidsprekers heb ik voor iets minder gekozen: Van Den Hul CS-122 Hybrid.

Kones, Spikes, Dempers

Het nut van spikes is breed geaccepteerd, het nut van dempers onder speakers veel minder. Dat is een onbegrijpelijke situatie, dit moet snel veranderen wat mij betreft. In het deel wat de luidsprekers behandelt beschrijf ik het waarom in het hoofdstuk "De voeten".

Nordost sort kone

Dempers onder speakers zijn heel belangrijk om ongewenst doorklinkende trillingen weg te nemen. Voor kones, die gemaakt zijn om onder je apparatuur te zetten, geldt hetzelfde. Ze zorgen ervoor dat de trillingen uit de kast, waar bijvoorbeeld je streamer op staat, niet aan de speler doorgegeven worden.

Worden deze trillingen dan in elektriciteit omgezet mag je je afvragen? Nee dat klinkt niet logisch, maar luistertesten wijzen op iets anders. Is dit wederom de grote mindfuck die plaats vindt als je bewust naar het effect gaat luisteren? Ik durf het niet echt te zeggen. Ik werd tijdens een demonstratie getroffen door het schijnbare verschil in geluid.

Voor de zekerheid heb ik daarom rubber dempers onder al m'n apparatuur gezet. Dan ben je voor een paar tientjes klaar en het valt niet eens erg op.

Weergaven: 2

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share